2
Mayıs
2024
Perşembe
EDİRNE

Emin Ongan


Emin ONGAN   (1906-1985)

Müzisyen.Edirne Sultanisi’ni bitirdi.1918’de kemana başladı. İlk müzik ve keman derslerini ağabeyi nedim Ongan’dan aldı. 1920’lerin başlarında İstanbul’a gitti. Udi Edib Bey ve Muzıkalı Celâl Bey’den nota öğrendi, şarkı meşk etti. 1927’de Üsküdar Musıki Cemiyeti’nde çalmaya başladı. 1938’de cemiyetin başına geçti. Bir yandan da İstanbul Radyosunda ve Belediye Konservatuarı Türk Musıkisi İcra heyeti’nde kemal çaldı, radyoda fasıllar yönetti.
 
Ölümüne değin meşk öğretmenliği yaptığı ve yönettiği Üsküdar musıki Cemiyeti’nin küçük bir konservatuara dönüşmesini sağladı. Geleneksel meşk yönetimini ısrarla savundu. Çok sayıda öğrenci yetiştirdi.
Yapıtları arasında şarkılar ve fantaziler büyük yer tutar. Ongan ayrıca saz semaileri de bestelemiştir. En önemli yapıtları arasında “Sen Benim Gönlümde Açan Son Gülsün” (nihavend şarkı), “Bugün Yine Gönlümün Bahçesinde Gezindim” (nihavend şarkı), “Bahar Meltemidir Başımda Esen”(nihavend fantezi), “Gittin Bıraktın Beni Gurbet Ellerde” (kürdilihicazkâr şarkı), “Bunca Cevrinle Gönül Ülkesi Virane Olur” (kürdilihicazkâr şarkı), “Nihal-i Gülşen-i hüsn-i Ezelsin” (suzinak şarkı).
Bunlar gibi birçok eseri bulunmaktadır.
Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar