2
Mayıs
2024
Perşembe
EDİRNE

Fatih Sultan Mehmed


Fatih Sultan Mehmed   (1432-1481)

7.Osmanlı padişahı.Şehzadelik döneminde ,zamanın tanınmış bilginlerince eğitildi. İtalyan hümanist düşünürlerinden Ciriaco d’Ancona’yla başka öğretmenlerden Roma ve batı tarihi üstüne dersler aldı. 11 yaşındayken Manisa Valiliğine getirildi. 1443’te II.Murad’ca tahta çıkarıldıysa da, beyliklerin ve çeşitli devletlerin durumdan yararlanmak istemeleri üzerine, kendi isteği ile tahttan indi. 

Babasıyla birlikte birçok savaşa katıldı.Babası ölünde 1451’de ikinci kez tahta çıktı. Saltanatının ilk yıllarında Anadolu ve Rumeli’de beyliklerin birçoğu ayaklandı.Yeniçeriler arasında başkaldırmalar oldu. II.Mehmed bunları yatıştırmaya çalıştı. Durumunu güçlendirdikten sonra, İstanbul’u almak üzere hazırlıklara başladı. 29 Mayıs 1453’te İstanbul’a girerek “Fatih” unvanını aldı. Fatih, bundan sonra “Cihan Devleti”nin temellerini atma yolunda eylemlere girdi. 

Beylikleri “tımar”a bağlayarak, “savaşsız fetih” politikasını izledi. 1459’da Semendire ve Amasra, 1460’ta Mora ve Sırbistan’daki birçok kaleyi bu yolla kendine bağladıktan sonra, Anadolu’daki en büyük rakibi Karamanoğlu Beyliği’ne son verdi. Doğuda, yenilgiye uğrayan birçok beylikle bütünleşen Akkoyunlu Hükümdarı uzun Hasan’ın, Fırat çevresindeki Osmanlı ordusuna baskın yapması üzerine Fatih, ordularını doğuya kaydırdı. Otlukbeli Savaşı’yla Karahisar Osmanlılar’ın eline geçti. 

1475’te Kırım Hanlığı’nın da kendi isteği ile Osmanlı’lara bağlanması ile, karadeniz’in tüm kullanımı Fatih Sultan Mehmed’in yönetimine geçti. Bunu, 1480’de Gedik Ahmed Paşa yönetimindeki Osmanlı Donanmasının İtalya Yarımadası’ndaki Otranto’yu alması izledi.

Düşünce özgürlüğü, bilim ve sanata da önem veren fatih, bu alandaki etkinliklerin de artırılmasına destek sağladı.Kendi adıyla anılan semtte, Ayasofya ve Zeyrek’te kurduğu

zaviyelerde, dönemin önemli bilginlerine dersler verdirtti. Batıdan ressamlar getirerek Osmanlı geleneğindeki tutuculuğun kırılmasına çalıştı. “Günah” sayılmasına karşın, portresini yaptırttı. Avni takma adıyla şiirler yazdı. Fatih kanunnamesi adıyla anılan yasalarla, Osmanlı hukuk ve devlet düzeninin temellerini atan padişah olarak da nitelendirilmektedir. Bu kanunnamede; Osmanlı tahtına geçecek kişinin kardeşlerini öldürmesini uygun bulan maddelerin bulunması, yönetim biçiminin özelliklerini de ortaya koymaktadır. Buna karşılık, aynı kanunname Hıristiyan halk kitleleri için bir kurtarıcı işlevi gördü.
 
Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar