2
Mayıs
2024
Perşembe
EDİRNE

R.Hüsrev Gerede


R.Hüsrev GEREDE   (1886-1962)

Asker, siyaset adamı. Kurtuluş Savaşı sırasında Mustafa Kemal’in yakın çalışma arkadaşlarından olan Gerede, 1908’de Harp Akademisini bitirip, kurmay yüzbaşı olarak orduya katıldı. 1912’de Atina Askeri Ataşesi, 1914-1917 arasında da Şark Cephesi Kafkas Ordusu Hareket Şube Müdürü oldu. 19 Mayıs 1919’da başlayarak Ulusal Kurtuluş Savaşının Erkân-ı Harbiye İstihbarat ve Siyaset Şubesi Müdürlüğünü üstlendi. Son Osmanlı Meclis-i Meb’usanı’nda Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Temsilcisi olarak Trabzon Mebusluğu yaptı.
 
Erzurum ve Sivas Kongrelerinde etkinlikler gösterdi. TBMM’ne de Trabzon Milletvekili olarak girdi. Gerede soyadı, Kurtuluş Savaşı sırasında Bolu İsyanında, Gerede yöresindeki olayları önlemekte gösterdiği başarılardan dolayı verildi. Millet Meclisi’nde 1949’a kadar çeşitli illerin temsilciliğini yaptı. Gerede, aynı yıllarda Budapeşte, Sofya, Tahran, Tokyo, Berlin gibi merkezlerde elçiliklerde bulundu. 

Bu çalışmaları arasında, 1934’te Atatürk’ün önerisiyle gerçekleştirilen Rıza Pehlevi’nin Ankara’ya gelmesi ve Türk-İran dostluğunun sağlanması önemli bir yer tutar.
Gerede, siyasal deneyimlerinden yararlanarak, yazılar da yazmıştır. “Atatürk” yazısı 1955’te Türk Tarih Kurumu Belleteninde yayınlanmış, Japonya ve Almanya üzerine kitaplar hazırlamıştır.
Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar