2
Mayıs
2024
Perşembe
EDİRNE

Ragıp Gümüşpala


Ragıp GÜMÜŞPALA   (1897-1964)

Asker, siyaset adamı. Kuleli Askeri Lisesindeyken, ordunun subay açığının karşılanması amacıyla kısa bir eğitimden sonra, teğmen oldu ve I.Dünya Savaşına katıldı. İngilizlere tutsak düştü. Serbest kalınca 1920’de Anadolu’ya geçerek Kurtuluş Savaşına katıldı.
 
Cumhuriyet’in ilk yıllarında patlak veren Şeyh Sait ve Dersim ayaklanmalarının bastırılmasında görev aldı. 1948’de general, 1960’da orgeneral oldu. Aynı yıl 3.Ordu Komutanlığı’na atandı. Bu görevi sırasında 27 Mayıs hareketine katıldığını bildirdi ve 6 haziran 1960’ta Genelkurmay Başkanı oldu. Ordudaki düzenlemede emekliye ayrıldı. Gümüşpala, bundan sonra siyasal alanda etkinlik göstermeye başladı. Bir süre İzmir’deki Eminsu Derneğinde çalıştı.
 
Bir parti kurulması girişimlerine öncülük etti, Adalet partisini kurdu. Genel başkanlığa seçildi. 1961’de yapılan seçimlerde, İzmir Milletvekili oldu. Seçim sonrasında kurulan AP-CHP karma hükümetinde görev almadı. AP’nin ilk büyük kongresinde yeniden Genel başkanlığa getirildi ve yaşamının sonuna kadar bu görevde kaldı.
Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar