7
Mayıs
2024
Salı
BİLİM TEKNOLOJİ

7 dil bilen ’yol kılavuzu’ yaptılar

 Acil noktaları tek tuşla gösteren sistemle İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa ve Antalya’da sürücüler kolay adres bulacak. Sistem 7 dilde yol gösterebiliyor. Kılavuzun satış fiyatının 1 milyar lira civarında olması bekleniyor.

BOĞAZİÇİ Üniversitesi ile ortak çalışma yürüten NAV TURK şirketi İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya gibi büyük şehirlerde kullanılmak üzere bir navigasyon sistemi geliştirdi.

CeBIT Eurasia Bilişim Fuar’ında tanıtılan sistem 3 yıllık bir çalışmanın sonucunda ortaya çıkarıldı. Avrupa Birliği’nin (AB) en büyük navigasyon şirketlerinden birisi olan NAVIGON’un teknoloji desteğinin alındığı projeye KOSGEB de (Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı) katkıda bulundu. "Türkiye’nin ilk gelişmiş navigasyon hizmeti" unvanını alan ürünü yaratan ekibin başında bulunan NAV TURK Genel Müdürü Sefer Özhan, projenin 50 kadar Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi ve Boğaziçi Üniversitesi Teknoloji Merkezi öğretim üyelerinin katılımı ile gerçekleştirildiğini belirtirken, İstanbul’da kullanılacak navigasyon sisteminin haritalandırma çalışmalarının çok uzun zaman aldığını da kaydetti.

SÜRÜCÜLERE KOLAYLIK:

Gelişmiş ülkelerde yıllardır uygulanan navigasyon sistemi, Türkiye’de bulunmuyordu. Özellikle İstanbul’da haritalandırmanın sağlıklı olarak yapılmamasından kaynaklanan sorunlar nedeniyle hayata geçirilemeyen navigasyon sistemi, sürücülere önemli kolaylıklar sağlayacak.

ACİL NOKTALARA TEK TUŞ:

Yeni yapılacak sokak ve yolları da kapsayacak şekilde haritalandırılacak Yol Bulma Kılavuzu’nun bir özelliği de, hastaneleri, benzin istasyonlarını, eczaneleri, tarihi yerleri tek tuşla göstermesi. Sisteme kayıtlı olan bu acil ihtiyaç noktalarından birisini tıkladığınızda cihazınız size otomatik olarak sözkonusu adrese gidecek en kısa yolu gösteriyor. Güzergah üzerinde hata yaptığınızda sizi görüntülü ve sesli olarak uyaran sistem tam bir acil durum yardımı sağlıyor.

TURİZME KATKI SAĞLAYACAK:

Fuarın "Made in Turkey Parkı" bölümünde sergilenen NAV TURK Navigasyon Sistemi 7 dilde yol gösteriyor. Türkiye’ye yurtdışından gelen turistlere de kolaylık sağlayacak olan sistem, turistlerin kiraladığı araç sayısını arttıracak. Yeni yol bulma kılavuzunun özellikle İstanbul ve Antalya gibi turistik bölgelerde araç kiralama şirketleri tarafından tercih edilmesi bekleniyor.

AYLIK BEDEL YOK:

NAV TURK Yol Bulma Kılavuzu 1 milyar lira civarında bir fiyata satılacak. HP marka bir avuçiçi bilgisayar olan IPAQ üzerinden çalışacak sistem için aylık kullanım bedeli ödenmeyecek. Sisteme yapılacak ekler ve yenilemeler için ek bir bedel talep edilmeyecek. NAV TURK Genel Müdürü Sefer Özhan, Yol Bulma Kılavuzu için kullanılacak GPS sisteminin 20 yıldır ücretsiz olarak kullanıldığını, bundan sonra da bu sistemi kullananlardan bir bedel talep edileceğini sanmadığını söyledi.

Sistem nasıl çalışıyor

GPS alıcısı, uydu aracılığıyla dünyada nerede olduğunuzu saptıyor. Dünya yörüngesinde bulunan 21 adet uydu, GPS alıcılarına yolladığı sinyallerle navigasyon sistemini kullanan kişinin nerede olduğunu saptıyor. Navigasyon sistemi GPS’ten alınan sinyalleri harita üzerine aktararak, gitmek istenilen hedefin koordinatlarını veriyor. Aracınız yer değiştirdikçe navigasyon sistemi yardımıyla haritada geldiğiniz noktayı ve gideceğiniz konumu görmeniz mümkün oluyor. Sistem gidilecek yol güzergahı kendisine verildiğinde sesli ve görüntülü yönledirmelerle sürücüyü uyarıyor

Cüneyt UZUNOĞULLARI
Yayın Tarihi : 5 Eylül 2004 Pazar 10:21:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
xman IP: 82.135.84.xxx Tarih : 10.06.2006 00:19:30
cok iyi yaptilarda haritayi satin alamiyoruz illahi cihaz satma amacli yapilmis turist nasil kullanacak her kez de avrupada artik televizyon dvd gibi araclarinda PDA navigasyonu var supermarketlerde bile satiliyor ne ise budurumda haritayi satin alamadiktan sonra avrupada öyle degil mesala bu yaz istanbulda navigasyon sistemini kullanmak istiyorum harita yok cünki bende tüm avrupa va dogu blok irlandasinda tutun yunanistana kadar NAVIGON NAVTEQ haritasi var ve MITAC PDA Navi sistemim var navturke uyumlu cünki onlar MITAC kullaniyorlar MITAC mercedes gibi bir marke bu konuda all in one cizahim var simdi cihazmi satin alacam bir programcik icin satsinler 100 eur falan alalim bari her seyi kartel ve sorun yapiyorlar aslin NAVIGON bu ise el atsaydi bu tür sorun olmazdi onlarada yazacam baklim görüsleri ne olacak. ayrica TMC sistemi Istanbul icin cok önemli trafik uyari sistemi onuda yapmadilar henüz bence bu isi NAVIGON yapmaliydi kaliteli olmiyacak Almanyadan Selamlar Hakan GÜCLÜ