6
Mayıs
2024
Pazertesi
BİLİM TEKNOLOJİ

Hijyenik gıdanın sırrı gıda gazları

Gelişen ambalaj malzemeleri ve makinalar ile doğru orantılı olarak da gıdanın raf ömrünü uzatmak, daha uzun süre bozulmadan korumak amacı ile kullanılan gıda gazları olmazsa olmaz halini almıştır.

Gıdalar, genel olarak mikroorganizmalar, enzimler, böcek ve parazitler, sıcaklık, nem, havadaki oksijen ve ışık gibi birçok etken nedeni ile bozulmaya uğrarlar. Paketlemede atmosfer gazı olarak kullanılan koruyucu gaz, soluduğumuz havada bulunan gazların ihtiyaç duyulan oranlarda karışımı ile elde edilmektedir. Dolayısıyla, kimyasal katkı maddelerinin aksine, gıdaya hiçbir şekilde nüfuz etmediğinden ürünlerin gıda gazları altında saklanmasının insan sağlığına zararı söz konusu değildir.

Gıda gazları, hemen hemen tüm gıda maddeleri için azot, karbondioksit ve oksijenin gıda cinsine göre değişen oranlarda karışımlarından elde edilmektedir. Kullanılan bu gazların gıda üzerindeki etkileri şöyledir.

Karbondioksit gazı; bakteri veya mantarların etkisi ile meydana gelen kimyasal reaksiyonları yavaşlatıp, küf ve aerobik bakteri üremesini geciktirir.

Oksijen gazı; kırmızı et ürünlerinde renk değişimini (kararmayı ) engeller. Düşük konsantrasyonları taze meyve ve sebzelerin ambalaj içinde nefes almasını, böylelikle raf ömrünün uzamasını sağlar.

Azot gazı; oksijen ile bozulmanın baskın olduğu ortamlarda azot, oksijen ile yer değiştirip, gıdanın oksidasyon yolu ile bozulmasını engeller.

Dünyada ve ülkemizde nüfus artışıyla birlikte artan gıda ihtiyacı ve alışveriş alışkanlıklarının yoğun çalışma temposuna bağlı olarak farklılaşması, insanları her geçen gün dondurulmuş veya raf ömrü uzun gıdalara yönlendirmektedir. Gıda ürünlerinin gıda gazları ile paketlenmesi ve kriyojenik gazlarla dondurulması ürünlerin hem taze hem de hijyenik ortamlarda saklanabilmesinin en etkili yöntemleridir.

www.bos.com.tr
Tel : 0 216 373 00 10
Faks : 0 216 373 33 28
BOS (Birleşik Oksijen Sanayi)

Kenthaber
Yayın Tarihi : 26 Ağustos 2004 Perşembe 17:27:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mustafa kılçlar IP: 78.161.29.xxx Tarih : 21.09.2008 14:02:27

güzel bir etkenlik peki vakum makinasında verilrn gıda gazının veriliş yükleme degerleri mevcutmu sizde tşk