30
Nisan
2024
Salı
EKONOMİ

Çin'den bir heyet DASK'ı ziyaret etti

ÇİN HÜKÜMETİNDEN BİR HEYET DASK'I ZİYARET ETTİ

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Şurası'na bağlı Geliştirme Araştırmaları Merkezi'nden (Development Research Center Of The State Council Of People's Republic of China) dört kişilik bir heyeti ağırladı.

DASK'ın kuruluşu, yapısı ve işleyişi, zorunlu deprem sigortası, kurumun depremlerin ardından hayata geçirdiği aksiyon planı ve hasar ödemeleri, reasürans uygulamaları ile ilgili detaylı bilgi alan heyet, DASK'ı model alarak Çin'de deprem sigortası hizmeti veren bir kurum oluşturmayı amaçlıyor.

Çinli heyete kurumu tanıtan DASK İdarecisi Eureko Sigorta'nın Genel Müdür Yardımcısı İsmet Güngör, "Kamu-özel sektör işbirliğinin dünyadaki en güzel örneklerinden biri olan DASK, bu özelliğiyle pek çok ülkeye örnek teşkil ediyor. DASK'ı kurarken ülkemizin kendi özerk koşullarını da göz önünde bulundurarak dünyadaki benzer kurumları inceledik. Şimdi başarımızla başka ülkelere biz model oluyoruz" dedi.

DASK'ın yabancı ülkeler tarafından model alınmasının gurur verici olduğunu belirten Güngör, kurumun ayırt edici özelliğini şöyle ifade etti:"DASK dünyanın en büyük sigorta havuzlarından biri ve aynı zamanda son derece masrafsız bir kamu kurumu. Çünkü kurum, biri başkan olmak üzere toplam yedi üyeden oluşan 'Doğal Afet Sigortaları Kurumu Yönetim Kurulu' tarafından yönetiliyor. Oysa DASK adına çalışan çok geniş bir kadro var. Teknik ve operasyonel işlerinin yürütülmesini sağlayan bu kadro, DASK ihalesini kazanan ve 5 yıllığına kurum idarecisi statüsü edinen özel sigorta şirketinin personelinden oluşuyor. Bu yönetim şekli yabancı ülkelerin ilgisini çekiyor."

Afet anında tüm ekspertiz çalışmalarını, dosya incelemelerini ve hasar ödemelerini o dönem kurum idarecisi olan özel sigorta şirketinin üstlendiğini de sözlerine ekleyen Güngör, "Bu, DASK'ın kamu-özel sektör işbirliğiyle yönetilmesinin en büyük avantajı. Afet dönemlerinde, yani devletin yol, elektrik, su, yiyecek, barınak, güvenlik gibi pek çok temel ihtiyaçla uğraştığı bir dönemde sigorta işlemlerinin yükünü devletin üzerinden alıyoruz. Hangi devlet böyle bir kuruma sahip olmak istemez ki? Çin de bu

avantajdan yararlanmak istiyor" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Ekim 2009 Cumartesi 14:25:05
Güncelleme :10 Ekim 2009 Cumartesi 16:36:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ahmet IP: 88.242.44.xxx Tarih : 9.07.2010 23:27:25

99 depremi sayesinde sigorta konusunda dünyanın önüne geçtik