2
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Galataport'ta ikinci aşama

Üç etaptan oluşması öngörülen yeni Galataport ihalesinde, sürecin ilk ayağı olan imar planlarının hazırlanması konusunda çalışmalar büyük oranda tamamlanırken, ikinci aşama olan projenin belirlenmesi için çalışılıyor.

İmar planı yapma yetkisi bulunan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), 1/5000 ve 1/1000'lik imar planlarını hazırlarken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Beyoğlu Belediyesi, Mimarlar Odası ve Anıtlar Yüksek Kurulu gibi bir çok kuruluşun görüşünü de aldı.

İmar planlarının onay için Özelleştirme Yüksek Kurulu'na (ÖYK) sunumu beklenirken, ÖYK'dan alınacak onay ile ihale sürecinde ilk aşama da tamamlanmış olacak.

İhalede ikinci aşama olacak projenin belirlenmesi aşamasında ise bir "proje yarışması" açılıp açılmamasına karar verilmesi gerekecek. Bu konuda ise henüz karar verilmiş değil.

Zira açılacak bir yarışma için en azından 3-4 aylık süreye gereksinim olacağı, bunun da Galataport ihalesini geciktirebileceği belirtiliyor.

Yarışma olmaması durumunda sohbahar aylarında ihale ilanına çıkılabileceği kaydedilirken, yarışma yapılması durumunda ilanın yeni yılın başına kalabileceği ifade ediliyor.

Galataport'un ilk ihalesinde 49 yıl olan işletme süresinde ise yapılacak yatırımların büyüklüğü nedeniyle değişiklik öngörülmezken, ödeme süresi bir hayli kısalacak.

Teamül gereği işletme hakkı devri modeli ile yapılan özelleştirmelerde alıcıya genellikle 2-3 yıl gibi daha kısa vade seçeneği sunuluyor. Burada da aynı sürelerin kullanılabileceği, ancak ihalenin büyüklüğü nedeniyle belki de 1 yıllık sürenin daha eklenebileceği belirtiliyor.



aa
Yayın Tarihi : 6 Ağustos 2006 Pazar 12:24:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?