3
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

İDO'yu sevindiren zarar

İDO Genel Müdürü Ahmet Paksoy, “Başkanımız Kadir Topbaş’ın talimatı ile 1 Şubat’tan itibaren tek bilet ve aktarma uygulamasını şehirhatları vapurlarımızda da başlattık. Uygulama ile aylık ortalama 500 bin YTL kaybediyoruz ancak üzülmüyor, seviniyoruz” dedi.

1 Şubat 2006’dan itibaren İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait şehir içi toplu taşıma araçlarında entegrasyonu sağlanmış tek bilet ile yolculuk, deniz ulaşımını %24 oranında arttırdı.

Kara ve raylı toplu taşıma araçlarında kullanılan mavi akbil uygulamasının kapsamının şehirhatları vapurlarını içine alacak şekilde genişletilmesiyle İstanbul şehir içi ulaşımı giderek karadan denize kayıyor.

İSTANBULLU DENİZE ALIŞMAYA BAŞLADI

Kent içi ulaşımda toplu taşımaya özendirilmesi ve cazip hale getirilmesi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait raylı, tekerlekli ve deniz araçlarında entegrasyonu sağlanmış bir sistemle tek biletle yolculuk projesinin hayata geçirilmesi İstanbul halkının daha çok denizle buluştuğunu gösteriyor.

Geçen yılın Şubat ayında 3 milyon 760 bin yolcu vapurlarla geçiş yaparken, bu yılın Şubat ayında tek bilet ve aktarma uygulamalarıyla birlikte 4 milyon 400 bin yolcu geçişi olmuş geçtiğimiz yıla göre yüzde 17 artış gerçekleşmiştir.

2006 Ocak – Şubat aylarında yapılan tüm vapur seferlerinde tek bilet uygulamasıyla birlikte denizden ulaşımındaki payını yüzde 24, akbil kullanımında yüzde 41 artış sağlanırken, devamlı akbil kullanan yolcuların da yüzde 17 oranında mavi akbil ve aktarma hizmetini tercih ettikleri ortaya çıktı. Ocak ayında 3 milyon yedi yüz bin yolcunun kullandığı şehirhatları vapurlarından Şubat ayında 4 milyon 400 bin geçiş yapıldı. Eskihisar – Topçular arabalı hattın yer almadığı Ocak – Şubat ayı karşılaştırılmasında jetonlu yolculuklarda da yüzde 4 oranında artış olduğu belirlendi.

Yılın ilk iki ayında çok sık yaşanan olumsuz hava koşullarına rağmen deniz ulaşımını kullanma oranının artmasında tek bilet ve aktarma uygulaması etkili oldu. Tam ve indirimli akbil kullanan yolcuların zaman içinde mavi akbil ile ücretsiz deniz seyahatine daha da ilgi gösterecekleri hedefleniyor.

“UMUT VERİCİ GELİŞME”

İDO olarak denize ilginin artmasını sağlayacak projelere destek olacaklarını her fırsatta hatırlattıklarını ifade eden Genel Müdür Paksoy, 1 Şubat’tan bu yana gelirlerde düşüş yaşandığını, kâr amaçlı politikalar güdülmeden toplu ulaşımı cazip hale getirmeyi amaçladıklarını ekleyerek yolcu sayılarındaki artışın umut verici şekilde yükseldiğini söyledi. Sadece iki toplu ulaşım aracının 90 dk içinde kullanılmasıyla sağlanan aktarma hizmetinden aylık olarak 403.104 YTL düzeyinde kayıplarının olmasını sevindiren bir zarar olarak nitelendiren Paksoy, olumsuz hava şartlarına rağmen yüzde 24’lük artışın beklentilerinin de üzerinde gerçekleştiğini belirtti.

Ulaşım Zirvesinde alınan karar ile 1 Şubat 2006’dan itibaren tam mavi akbil ile 85 , indirimli mavi akbil ile 45 YTL karşılığında ay boyunca sınırsız yolculuk, 90 dk. içerisinde de otobüs, metro, tramvay ve vapurlarda ücretsiz aktarma yapılabiliyor.

.
Yayın Tarihi : 25 Şubat 2006 Cumartesi 16:16:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?