6
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

İhracat rekor kırmaya devam ediyor

Temmuz ayında Cumhuriyet tarihinin ihracat rekorunun kırıldığını belirten Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, Türkiye’nin sorunlarının karşılıklı açıklama bombardımanı ile çözülemeyeceğini söyledi.
TİM verilerine göre Temmuz ayı ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 33.9 artarak 5 milyar 674 milyon dolara yükseldi. Yılın ilk 7 ayına göre yüzde 35.3 artış gösteren ihracat 35 milyar doları, 12 aylık ihracat yüzde 33.2 artarak 57 milyar doları aştı.
İhracat rakamlarını değerlendiren TİM Başkanı Oğuz Satıcı, Temmuz ayı ihracat verilerine ilişkin yaptığı açıklamada güncel ekonomik gelişmelere değindi ve para otoritesinin kendi cephesinden, kendi bakış açısıyla sorunlara yaklaştığını ve çözüm için tek merci olmamasına rağmen tek başına bir program yürütmeye çalıştığını savundu. "Bu yalnızlığının sebebi, bazı durumlarda, ülke ekonomisinin ciddiyetini anlamayanların kendilerine sırt çevirmesi ve para otoritesi tarafından gösterilen sert ve uzlaşmaz tutumdur" diyen Oğuz Satıcı Türkiye ekonomisinin birikmiş sorunlarını para otoritesi olan Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti ve hükümet arasındaki açıklama bombardımanının dikkat çekici olduğunu kaydetti.

"KRİZ KELİMESİ SIK KULLANILMAMALI"
Merkez Bankası’nın gecelik faiz oranlarını devlet borçlanma senetleriyle rekabet etmeyecek bir şekilde ayarladığını uzun süredir takip ettiklerini ve bunu iç borcun çevrilmesi için olumlu bir hareket olarak değerlendirdiklerini belirten Oğuz Satıcı, "Her ne kadar Merkez Bankası’nın gecelik faizlerinde yapılacak bir indirimin bono ve tahvillerin faizine birebir yansımadığını bilsek de Sayın Serdengeçti’nin, ’kriz’ kelimesini bugünlerde sıkça telaffuz etmesi bazı olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Para otoritesinin açıklamalarında kriz ve darboğaz tehlikesi adeta bir rutine dönüşürken devlet borçlanma senetleri üzerindeki reel faiz de hızla artmıştır. Merkez Bankasının sorumluluğu, gerekli mesajı, gerekli yerde ve gerekli üslupla vermektir. Endişelerinin birçoğuna iştirak ettiğimiz Sayın Serdengeçti maalesef piyasaların faiz indirimi beklentisini, yaptığı kriz açıklamaları sonucunda yükselen reel faizlerle başka bir döneme erteletmiştir. Yüzde 29’lara kadar yükselen bono ve tahvil faizleri Merkez Bankasına gecelik faiz indirimi için uzunca bir süre kazandırmış gözükmektedir. Fakat bunun faturası hem vatandaş hem de özel sektör tarafından ödenmektedir" dedi.

"CARİ AÇIK HEDEFİ REVİZE GEREKTİRİYOR"
TİM Başkanı Oğuz Satıcı, cari açığın Ocak- Mayıs ayları arasında oldukça dikkat çekici şekilde artışını sürdürdüğünü belirterek, hedeflerin revize edilmesi gereğinin ortaya çıktığını söyledi. 2003’ün aynı döneminde cari açığın 5 ayda 4 milyar 375 milyon dolarken, bu yıl aynı dönemde 8 milyar 881 milyon dolara yükseldiğini vurgulayan Satıcı sözlerini şöyle sürdürdü:
"Aylar itibariyle bakıldığında geçen yılın Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim aylarında fazla vermeyi başaran cari denge, bu yıl geçen senenin aynı dönemine göre kötü bir performans göstermiştir. Bu rakam geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 100’den fazla bir artışı ifade etmektedir. Buradan hareketle yıl sonu cari açık hedefinin revize edilmesi gerekliliği tartışmaya açılmalıdır."
Oğuz Satıcı, yılın ilk üç aylık döneminde GSMH’nin yüzde 12.4 olarak gerçekleştiğini, bu oranın Çin’in büyüme hızından bile fazla olduğunu bildirdi. Bu rakamların istihdama yansımadığını vurgulayan Satıcı, "Çıkarılan teşvik yasalarına rağmen, yatırım eğiliminin seviyesini gösteren teşvikli yatırımlarda geçen yıla göre önemli bir gerileme yaşanmaktadır. Ocak ve Şubat aylarında yatırım yapmayı düşünen ihracatçılarımız bugün yatırım yapma düşüncelerini sorgulamaya başlamışlardır. Kapasite kullanım oranlarının üst limitleri zorladığı şu zaman diliminde işsizliğin önlenmesi ve istihdamın artırılması buna bağlıdır" diye konuştu.

"YÜKSEK FAİZ YATIRIMA ENGEL"
Reel faiz konusuna da değinen Oğuz Satıcı, sabit sermaye yatırımlarının en önemli rakibinin yüksek reel faizler olduğunu söyledi. Türkiye’nin dünyanın en yüksek reel faizini ödediğini anlatan Satıcı, büyümesiyle rekor kıran, enflasyonla mücadelesinde bugüne kadar önemli yol kat etmiş bir ülkenin yatırımcılar tarafından yüksek riskli olarak tarif edilmesinin son derece üzücü olduğunu dile getirdi.
Satıcı, kamunun harcamalardaki iştahı sona ermeden reel faizin düşmesinin beklenmemesi gerektiğini belirterek, "İlk çeyrek büyüme rakamları iki önemli gerçeği ortaya çıkarmaktadır: Bunlardan birisi reel büyümenin özel sektör kaynaklı olie7in olumlu bir hareket olarak deduğu diğeri ise kamunun cari harcamalarını bir türlü kısamamasıdır. Mali disiplinin elden bırakılması, reel faizleri yükseltirken özel sektörün önünü tıkamaktadır. Ekonomiyi yönetenlerin yapması gereken, cari harcamaları kısmak ve üretim maliyetlerini yükselten gelişmelerin önüne set çekmektir. IMF ile yapılacak anlaşma yolunda faiz dışı fazla ile ilgili tartışmaları da fayda getirmeyen bir süreç olarak değerlendiriyoruz" dedi.

İHRACAT RAKAMLARI
TİM Başkanı Oğuz Satıcı, Temmuz ayında yeni bir rekor daha kırıldığını belirterek, ihracatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 33.9’luk artış göstererek 5 milyar 674 milyon dolara ulaştığını bildirdi. Bu rakamla birlikte ilk yedi aylık ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35.3 artarak 35 milyar doları, 12 aylık ihracatın ise yüzde 33.2 artarak 57 milyar doları aştığını kaydeden Satıcı, şu bilgileri verdi:
"Toplam ihracatın yüzde 88.4’ünü gerçekleştiren sanayi ürünlerinde artış bir önceki yıla göre yüzde 35.9’la 5 milyar dolar seviyesinin üzerine çıkmıştır. Özellikle taşıt araçları ve yan sanayi sektöründe yüzde 67.4, demir ve demir dışı metaller sektöründe yüzde 63,9 ve makine ve aksamları sektöründe ise yüzde 41.1’lik artışlar gerçekleşmiştir. Toplam ihracatın yüzde 22’sini gerçekleştiren hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün gerçekleştirdiği yüzde 14.9’luk artış kotaların kaldırılması arifesinde sektörün geleceği açısından önemli bir performans kaybını işaret etmektedir. Deri sektöründeki azalma da dikkat çekicidir."
Tarım sektörü ihracatının artış ivmesini kaybettiğini söyleyen Satıcı, ağaç ile canlı hayvan ve su ürünleri sektörlerinin de dahil olduğu tarım ihracatının Temmuz ayında fındık ve kuru meyve ihracatındaki mevsimsel artışlara rağmen yüzde 17.3 artarak 542 milyon dolarda kaldığını ifade etti. Satıcı, 7 aylık rakama bakıldığında ise ihracat artışının 3 milyar 815 milyon dolarla yüzde 26.4 oranında gerçekleştiğini vurguladı. Madencilik sektörünün de Mart ayında başlayan yükselişini hızlandırarak devam ettirdiğini anlatan TİM Başkanı, aylık bazda yüzde 38.6 ve ilk yedi ayda yüzde 46.9’luk bir artışla ihracatın bu dönemde 649 milyon dolara ulaştığını sözlerine ekledi.
istanbul-iha
Yayın Tarihi : 1 Ağustos 2004 Pazar 15:14:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?