TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı ve derneğin yönetim kurulu üyeleri, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ı ziyaret etti. Görüşmede İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Ramazan Evren de hazır bulundu.
Görüşmede konuşan TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin İktisadi Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ve Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) ile birlikte başlattığı “İstanbul Metropoliten Alan Değerlendirme Çalışması” TÜSİAD olarak destek verdiklerini ve bu konuda işbirliği yapmak istediklerini söyledi.
Bir sivil toplum kuruluşu olarak bu projeye nasıl destek vereceklerini değerlendirdiklerini ifade eden Ömer Sabancı, “OECD’nin 2003 yılında dünyadaki büyük şehirlere yönelik olarak başlattığı şehirlerin ekonomik büyümesini ve kültürel merkez olma rolünü geliştiren bu çalışmaya İstanbul’un da dahil edilmesi son derece gurur verici. Bu projeyle hem şehirlerin rekabet gücü ölçebiliyor, hem de yönetişim alanında yeni politikalar üretebiliyor” dedi.
TÜSİAD olarak OECD ve Fransa’daki sivil toplum kuruluşlarıyla yakın temasları olduğunun altını çizen Sabancı, “İstanbul ileriki yıllarda diğer büyük metropollerle daha iyi nasıl rekabet edebilir ve sivil toplum örgütleri olarak bizler bu sürece nasıl katkıda bulunuruz, bunu görüşmeye geldik” diye konuştu.
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaş da Büyükşehir’in Şubat 2005’teki görüşmenin ardından OECD ve DPT ile birlikte Haziran 2005’te “İstanbul Metropoliten Alan Değerlendirme” çalışmasını başlattığını açıkladı.
TÜSİAD’ın bu projede Büyükşehir Belediyesi’ne verdiği destekten dolayı teşekkür Ömer Sabancı’ya teşekkür eden Başkan Topbaş, şöyle konuştu; “Özellikle Kopenhag yerel yönetim kriterlerinin ağırlık kazandığı AB’ye girme sürecinde, sivil toplum kuruluşları, belediyeler ve üniversitelerin bu alanda işbirliği yapması gerekiyor. Bunun en bariz örneğini de İstanbul vermeli. Çünkü Türkiye’nin lokomotifi olan bu kent Türkiye’yi taşıyor. Burada atılan her adım Anadolu’ya yansıyor ve oradaki yerel yönetimleri etkiliyor. Bu nedenle biz de AB sürecinde de en doğru adımları atıyoruz. TÜSİAD ile bu konuda gerekli iletişimi sağladık. Sayın Genel Sekreterimiz ve ilgili arkadaşlar teknik görüşmeleri yaparak gerekli adımları atacak.”
“İstanbul Metropoliten Alan Değerlendirme Çalışması”
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaş’ı bu projeyle ilgili olarak, Haziran 2005’te OECD Genel Sekreteri Donald J. Johnston, Bölgesel İnceleme ve Yönetişim Bölüm Başkanı Mario Pezzini ve Bölgesel İnceleme ve Yönetişim Bölümü Yetkilisi Lamia Kamal ziyaret etmişti.
İstanbul için global rekabet gücü yaratacak strateji ve politikalar geliştirmek amacıyla başlatılan çalışma; arka plan raporunun hazırlanması, nihai rapor taslağının hazırlanması ile nihai raporun hazırlanması şeklinde üç ana aşamada gerçekleştirilecek. Arka plan raporu hazırlama çalışmaları sürüyor. Bu rapor da kendi içinde üç ana başlık altın da toplanıyor. Sosyo-ekonomik trendler ve rekabet avantajları, İstanbul Vizyonu, Metropoliten Yönetişim.
İstanbul için küresel konumlanma, gelecek perspektifi, genel vizyon, strateji ve politikaların belirlenmesi aşamasında önem kazanıyor. Bu çalışma, OECD'nin Bölgesel Kalkınma Politikaları Komitesi'nin daha önce çeşitli ülkelerde ve şehirlerde gerçekleştirilen Metropoliten Alan değerlendirme çalışmalarından biri olacak.
Çalışma nihai olarak OECD tarafından hazırlanarak OECD-TDPC tarafından onaylandıktan sonra uluslararası takdimi ve tanıtımı yapılıyor. OECD, bu çalışmayı daha önce Kanada, Japonya, Montreal, Busan, Atina; Seul ve Mexico City gibi ülke ve şehirlerde yaptı. İstanbul için yapılacak çalışma Aralık 2006'da bitirilecek.
İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı veya kısaca OECD, İkinci Dünya Savaşından sonra oluşturulan Batı kuruluşları sisteminin bir parçası olarak ihdas edildi. İkinci Dünya Savaşı sonrasında Batı Avrupa ekonomilerinin desteklenmesi ve onarımı amacıyla Marshall Planı çerçevesinde ABD ve Kanada'nın o dönemde yaptıkları yaklaşık 12 Milyar dolar civarında olan mali yardımın dağıtımına yardımcı olmak ve Avrupa ülkeleri arasındaki ticari ödemeleri serbestleştirerek geliştirmek amacıyla 1947–1960 yılları arasında faaliyette bulunan Avrupa Ekonomi İşbirliği Teşkilatı (OEEC)'nın işlevini tamamlaması üzerine, OECD daha geniş bir görev tanımı çerçevesinde kuruldu.
Mehmet Arifoğlu-Kenthaber/İstanbul
Yayın Tarihi :
5 Eylül 2005 Pazartesi 22:16:05
Güncelleme :5 Eylül 2005 Pazartesi 22:26:24