20
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

İstanbul'da 5 yaşından büyük taksi olmayacak

İstanbul'da taksilerin yaşı küçülüyor. Yeni uygulamaya göre, 5 yaşından büyü araçlar, taksi olarak hizmet veremeyecek. Uygulama yürürlüğe girdiğinde, kısa süre içinde 6 yaş ve üzerindeki taksiler hızla yenilenecek. Projeye, öncelikle Atatürk Havalimanı'nda hizmet veren taksilerden başlanacak. Uygulama, daha sonra bütün kentte hizmet veren taksiler için geçerli olacak.

İstanbul'da 2005 rakamlarına göre 18 bin 600 taksi kayıtlı olarak hizmet veriyor. Ancak, İstanbul gibi dünya kenti bir şehirde, 10-15 yaşında araçlar da hizmet veriyor. Bazı semtlerde 20 yaşın üzerinde hizmet veren taksiler de var. Bu durum, özellikle turizm açısından kötü bir imaj bırakıyor. Türkiye'de taksiye binen turistler, klimasız ve eski model araçlara bindiğinde, hemen Türkiye hakkındaki iyi düşünceleri tersine dönüyor.

Bu durumu dikkate alan taksici kooperatifleri, Avrupa Birliği yolunda devrim gibi bir çalışmaya imza attı. Hazırlanan rapora göre, İstanbul'da 5 yaşın üzerinde taksi hizmet veremeyecek. Rapor, Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Rafet Bozdoğan'a sunuldu. Bozdoğan da raporu Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a sundu. Başkan Topbaş, bu akşam Amerika'dan döndüğünde raporu inceleyecek. Eğer rapora onay verirse, İstanbul sokaklarında dolaşan bütün taksiler yeni olacak.

Bilindiği gibi, yürürlükte olan uygulamaya göre, her araç 5 yaşından büyük olmamak kaydıyla ticari taksi plakası alabiliyordu. Ancak bu sınır, sadece plakayı alana kadar geçerli oluyordu. Plaka alındıktan sonra araç 25-30 sene bile hizmet verebiliyor. Bu duruma 'Dur' demek isteyen yetkililer, Başkan Kadir Topbaş'ın onay vermesi halinde, yeni bir uygulama başlatacak.

Mehmet Arifoğlu-Kenthaber/İstanbul
Yayın Tarihi : 12 Eylül 2005 Pazartesi 13:36:12
Güncelleme :15 Eylül 2005 Perşembe 21:01:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?