3
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

Karın maliyeti 27 milyon YTL

Vali Muammer Güler ile birlikte AKOM’da bir basın toplantısı düzenleyen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “Görüldü ki İstanbul’da da Avrupa standartlarında karla mücadele yapılabiliyormuş. Bu başarının bize maliyeti 26 milyon 754 bin YTL” dedi.


Pazartesi gününden bu yana İstanbul’u etkisi altına alan kar yağışının İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne maliyeti 26 milyon 754 bin 890 YTL olarak gerçekleşti. Kar yağışı boyunca 24 esasına göre 3 bin 512 personelle hizmet veren Büyükşehir Belediyesi, “Yüksek Yoğunluklu Alarm” düzeyinde 661 iş makinesiyle çalışmalarını sürdürüyor. Büyükşehir Belediyesi, bir taraftan yol ve ulaşım hizmetlerini yaparken diğer taraftan 451 evsiz vatandaşa barınma imkanı sağladı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Vali Muammer Güler AKOM’da (İBB Afet Koordinasyon Merkezi) bir basın toplantısı düzenleyerek 5 gündür süren karla mücadele çalışmalarını değerlendirdi. Güler ve Topbaş, kışla mücadele de başarının, kamu kurumları arasında ki koordinasyon, vatandaşların ve medyanın desteği ile sağlandığını açıkladılar. 2006 yılının ilk kar mücadelesinden başarılı bir sonuç aldıklarını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “Kurumsal bir taassup göstermeden hep birlikte hareket ettik.” dedi.



Başarıyla sonuçlanan karla mücadele çalışmalarının Büyükşehir Belediyesi’ne 26 milyon 754 bin 890 YTL’ye mololduğunu açıklayan Başkan Topbaş, “Büyükşehir Belediyesi olarak kar yağışı boyunca 24 esasına göre 3 bin 512 personelle İstanbul’un dört bir yanında hizmet verdik. “Yüksek Yoğunluklu Alarm” düzeyinde yürüttüğümüz çalışmalarımız 661 iş makinesiyle devam ediyor. Bir taraftan yol ve ulaşım hizmetlerini yaparken diğer taraftan 451 evsiz vatandaşa barınma imkanı sağladık, ayrıca ilçe ve belde belediyelerinin karla mücadele çalışmalarına destek verdik. Mesai arkadaşlarıma, vatandaşlara ve medyamıza mücadelemize verdikleri destekten dolayı teşekkür ediyorum. Özellikle halkın bizzat katılım ve duyarlılığı önemliydi. Bizim başarılı olmamız da ancak halkın desteği ile mümkün olabilirdi. Bu arada, kar yağışının ardından bütün ilçe ve belde belediye başkanlarımızla AKOM koordinasyonunda bir toplantı yaparak bilgi ve deneyim paylaşımında bulunacağız, eksiklerimizi tamamlayacağız. Bütün belediyelerimiz araç, teçhizat ve ekipleriyle kar yağışına hazır hale getirilecek” diye konuştu.



Kar boyunca 1565 kaza yaşandı, 37 kişi hayatını kaybetti
Hafta boyunca süren kar yağışı nedeniyle İstanbul’da son yılların en olumsuz hava şartlarının yaşandığını belirten Vali Muammer Güler de “Beklenen olmuştur ama korkulan olmamıştır. Çok anlamlı bir birliktelik ve koordineli bir çalışma sergilenmiştir. İstanbul’a için geçmiş olsun diyorum. İstanbul bu karda çok önemli bir deneyim kazanmıştır. Bu başarı İstanbul’un diğer çalışmalarına da referans olacaktır. Öte yandan, kurumların aldığı tedbirler tek başına yeterli değildir. Vatandaşlarımıza gösterdikleri duyarlılık ve destekten dolayı teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.



Vali Güler karla mücadelenin acı bilançosunu ise şöyle aktardı; “Meydana gelen kazalarda 4 vatandaşımız hayatlarını kaybettiler. 37 yaralanmalı kazada 57 vatandaş yaralandı. 1525 maddi hasarlı kaza oldu toplam 1565 kaza yaşandı. Toplam 3666 araca ceza uygulaması yapıldı 210 bin YTL ceza uygulaması oldu.” Başkan Topbaş ise “Şu görüldü ki Avrupa standartlarında karla mücadele yapılabiliyormuş. Mesai arkadaşlarıma, vatandaşlara ve medyaya teşekkür ediyorum. Özellikle halkın bizzat katılım ve duyarlılığı önemliydi. Bizim başarılı olmamız ancak halkın desteği ile mümkün olabilir.”

Büyükşehir, yollarda 69 bin ton tuz, 660 ton solüsyon ve 350 ton granül kullandı



Başkan Kadir Topbaş’ın açıkladığı bilgilere göre Büyükşehir Belediyesi’nin kar yağışıyla mücadele çalışmalarında en yüksek maliyetli kalemi yeni alınan araçlar oluşturuyor. Toplam 9 milyon 986 bin 010 YTL’ye mal olan araçlarda Unimog Kar Küreme ve Tuz Serpme aracı için 6 milyon 877 bin 288 YTL, JCB-Hidromek aracı için 2 milyon 214 bin YTL ve Loder için 894 bin 422 YTL harcandı. Bunun dışında araç bakım ve onarımı için 350 bin YTL, amortisman için 4 milyon 805 bin 80 YTL ve araçların kullandığı 130 bin 200 litre yakıt için de 285 bin YTL harcama yapıldı.

Büyükşehir Belediyesi, karla mücadele çalışmalarında yollardaki buzlanmanın önüne geçmek için 69 bin 280 ton tuz, 660 ton solüsyon ve 350 ton granül maddelerini kullandı. Tuzlama ve kürüme çalışmalarında Türkiye yol açığının 1 buçuk katı uzunluğunda 92 bin kilometre yola müdahale edildi ve 76 milyon metrekare kürüme çalışması yapıldı. Büyükşehir Belediyesi kullandığı tuz miktarı 56 bin 730 ton, ilçe belediyelerine verilen 11 bin 200 ve bin 350 ton şeklinde gerçekleşti. Tuzlama çalışmaları Büyükşehir Belediyesi’ne 3 milyon 117 bin YTL’ye mal oldu.

Kenthaber
Yayın Tarihi : 28 Ocak 2006 Cumartesi 14:24:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?