20
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Tasarımın yıldızları!

Art+Decor Dergisi, ile dDf’in (Dream Design Factory) Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlediği ve dünyanın önde gelen tasarımcılarıyla tasarım markalarını buluşturan ‘İstanbul Design Week’05 açıldı. Eski Galata Köprüsü üzerinde düzenlenen törene; İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaş’ın yanısıra Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı, İşadamı Nejat Eczacıbaşı, İstanbul Turizm Atölyesi Başkanı Mimar Tülin Ersöz ile yerli ve yabancı çok sayıda tasarımcı katıldı.

Türkiye’de gerçekleştirilen ilk tasarım haftası olan İstanbul Design Week 2005, çok kapsamlı bir platformda, yurt içi ve yurtdışından çok sayıda dünyaca ünlü tasarımcı ve pek çok tasarım markasını bir araya getirdi. Ddf Ajans ve Art Dekor Dergisi'nce ortaklaşa düzenlenen fuar kapsamında çok sayıda konferans, panel, seminer, workshop, yarışma ve tasarım sergileri yer alacak. Fuar, 20 Eylül'e kadar gezilebilecek.

Başkan Topbaş; ‘Kendi markalarımızı oluşturmalıyız…’



Tasarım haftasının açılışını gerçekleştiren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, daha sonra bir basın toplantısı düzenleyerek İstanbul Design Week 2005’in önemini anlattı. Tasarımcıların hayatı kolaylaştırmanın yanı sıra ona estetik de kattığını ifade eden Başkan Kadir Topbaş, böyle uluslararası ölçekte bir tasarım haftasının Türkiye’de ilk kez düzenlendiğine dikkat çekti.

Son 1.5 yılda İstanbul’un çok sayıda uluslararası organizasyona başarıyla ev sahipliği yaptığını hatırlatan Başkan Topbaş, “İstanbul, dünyaya kendisini ciddi anlamda hissettirdi ve Türk insanının zekası, yetenekleri dünyada kendisini kanıtlama imkanı buldu. Bu fuarda tasarımcılarımızın geniş ufkunu görmekten büyük mutluluk duydum” dedi.



İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak tasarımcılara ve bu alanda çalışmalar yapan üniversite öğrencilerine her türlü desteği verdiğini dile getiren Mimar Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü; “Artık kendi markalarımızı oluşturmanın zamanı geldi. Genç tasarımcılarımızın ürünlerinin dünyayı etkileyeceğine inanıyorum. Sanayicilerimiz ve üreticilerimiz de tasarıma daha çok önem verirse, her alanda dünyada bir numara olacağımız inancındayım. İnsanlarımızın hayal dünyasını üretime yansıtmalarına fırsat verirsek, derinliğimizde varolan kültür güzelliklerimizi gösterme fırsatı bulacağız. Bütün büyük projeler hayallerle başlar, yeter ki biz hayallerin önündeki engelleri kaldıralım.”

Öncü tasarımcılar, ilginç projeler, ses getirecek sergiler...

İstanbul Design Week 2005’de, pek çok ulusal ve uluslararası katılımcının yeraldığı fuarın yanısıra, çok sayıda konferans, panel, seminer, workshop, yarışma ve tasarım sergisiyle İstanbul bir hafta boyunca tasarım kavramıyla buluşacak. Fuar süresince Galata Köprüsü ve İstanbul’a yayılan mekanlar pek çok interaktif şov, temalı eğlence, gösteri ile çeşitli su etkinliklerine evsahipliği yapacak. Moda, takı ve oyuncak tasarımı, malzeme dönüşümü, fotoğraf, ulaşım araçları sergileri, dijital art, video art ile ilgili atölye çalışmaları etkinlik kapsamında gerçekleştirilecek ilginç projelerin yalnızca bir bölümü.




İstanbul Design Week 2005, dünyaca ünlü yıldız tasarımcıları da konferans vermek üzere biraraya getiriyor. Aralarında Andrea Branzi, Aldo Cibic, George M. Beylerian, Ely Rozenberg, Gaetano Pesce gibi öncü tasarımcıların ve Designersblock, Droog Design gibi önemli tasarım platformlarının kurucularının da yer aldığı 23 dünyaca ünlü tasarımcı konferansların ana konuşmacısı olarak hafta boyunca İstanbul’da olacak. Turkish Slow Food, Yelkenli Geçidi, “Işıl Işıl: İngiltere’den Aydınlatma Tasarımları” (Twinkle Twinkle: New Light from the UK), “Oyuncak Projesi” gibi birbirinden etkileyici projeler ve unutulmaz sergilerle İstanbul’da bir hafta boyunca tasarım konuşulacak.

İstanbul Design Week 2005 konsepti

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin proje partneri olarak destek verdiği ve İstanbul’u uluslararası platformlarda bir kez daha ilgi odağı haline getirecek olan Tasarım Haftası’nın ana sponsoru Lineadecor. İstanbul Design Week 2005’in küratörü ise Türkiye’de tasarım alanında duayen bir isim: Mimar Yılmaz Zenger. İstanbul Design Week 2005, “Su Kenti İstanbul, Islak Pazar Yeri Haliç” sloganıyla, 13 Eylül Salı günü açılacak.

Yapılacak etkinlikler ile fuarın kavramsal çerçevesi, projenin küratörü mimar Yılmaz Zenger tarafından “Su kenti İstanbul”, “Islak Pazar Yeri Haliç” ve “İki Kültür Kıtasını Birleştiren Köprüler” olarak tanımlandı.

İstanbul Design Week, İstanbul’un bir su kenti olması gerçeğinden hareketle, kent büyüdükçe giderek uzaklaşılan “İstanbullu” kimliğinin bu belirleyici özelliğine önemli bir vurgu yapıyor. Tüm İstanbullular’ı etkinliğin aktif katılımcısı haline getirmeyi ve bu yolla da “İstanbullu” kimliğini “su” sayesinde yeniden hissettirmeyi amaçlıyor.

İstanbul’un tarihinde önemli yer tutan Galata köprüsünün, tarihi dokusuna zarar vermeden etkinlik alanı olarak kullanılması ise, İstanbul Design Week 2005’in vizyonuna yepyeni bir açılım kazandırıyor.

Mehmet Arifoğlu-Kenthaber/İstanbul
Yayın Tarihi : 14 Eylül 2005 Çarşamba 12:21:08
Güncelleme :14 Eylül 2005 Çarşamba 14:53:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?