3
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

Vali Güler'e satıcılardan destek

İstanbul Valisi Muammer Güler'in, kuş gribi tehdidine karşı açıkta yumurta ve tavuk satışına karşı başlattığı savaşa yumurta satıcılarından destek geldi. Güler'i destekleyen satıcılar, ambalaj kullanımının ise maliyeti artıracağı görüşünde birleşti.

Rami'de yumurtacılık yapan Cemil Kaya, "15 yıldır bu işi yapıyorum. Yumurtalarımız son dereje hijyenik koşullar altında Tavşanlı'dan geliyor. Satışlarımızda büyük bir düşüş var. Ben yumurtada kuş gribi olacağına inanmıyorum. Çünkü bunlar kabuklu" dedi. Kaya, Vali Güler'in açıkta satışa karşı verdiği kararla ilgili olarak, "Valiliğin kararını destekliyoruz ancak ambalaj maliyeti çok artırır. Yumurta başına 15-20 bin lira maliyeti artırır. Sağlık açısından da çok fazla bir şey fark edeceğini sanmıyorum" diye konuştu.

40 yıldır yumurtacılıkla uğraşan Naci Yıldırım, kuş gribi olayının basın tarafından artırıldığını öne sürdü. Yıldırım, "Çünkü ambalajda satılan tavuklar ve yumurta çok hijyenik koşullarda üretiliyor. Hatta benim evimden bile temiz olan tesisler var. Yasaklarla bir yere varılmaz. Ancak AB'nin kriterlerine göre açıkta yumurta satılmaması gerekiyor. Eğer insan sağlığı için böyle bir karar alınmışsa biz de destekleriz. Ama 'tavuğa ve yumurtaya dokunduktan sonra elini yıkayacaksın' diyorlar. El yıkamak için su terkos gölünden geliyor. Buna dikkati çekmek istiyorum. Terkos Gölü göçmen kuşların yolunun üzerinde ve uğradıkları bir yer, önce buralara tedbir alınsın" açıklamasında bulundu.

Babası Mustafa Yılmaz ile birlikte 30 yıldır tavukçuluk yapan İsmail Yılmaz da valilik kararına destek verdi. Yılmaz, "Satışlarımız hiç bu kadar düşmemişti. Yüzde 50 hatta daha üzerinde bir düşüş var. Fiyatlar 50 bin lira civarında. Biz yumurtada kuş gribi olacağına inanmıyoruz çünkü tesislerimiz çok temiz. Valiliğin açıkta yumurta satılmaması yönündeki kararı doğru. Biz zaten burada ambalajını yapıyoruz ama bunların tavuk çiftliklerinden ambalajlı olarak gelmesi gerekir. Ambalaj da maliyeti artıracak" dedi.


İHA
Yayın Tarihi : 9 Ocak 2006 Pazartesi 14:28:39
Güncelleme :9 Ocak 2006 Pazartesi 15:52:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?