3
Mayıs
2024
Cuma
KÜLTÜR/SANAT

“ Modernizmin arabulucusu: MOTİF ”

Borusan Kültür Sanat Merkezi / Borusan Sanat Galerisi

“ Modernizmin arabulucusu: MOTİF ”

Sergi
28 Ocak 2006 – 25 Mart 2006

Motifler Türk kültürünün yerleşik bir unsurudur. Geometriyle yakından ilgisi olan motif, İslam sanatında yaygın olarak kullanılır. Hemen her sanat dalında, el sanatlarında, mimarlıkta, müzikte kendini gösterir. Bir dönemi tarihsel olarak tanımlayıp toplumu ortak bir yörüngeye yerleştirirken, motif öğelerini, kişisel ifadelere özgürlük veren bir zaman çizgisi gibi okumak mümkündür. Motif, belirli ideallerin ifadesidir; amacına yineleme yoluyla ulaşır.

Sergide kültürel hareketleri kullanıma sokarak, özgün ama aynı zamanda paylaşıma açık bir dil yaratan ve çağdaş sanatta motifin etkisini irdeleyen beş sanatçı yer alıyor: Gülçin Aksoy, İnci Eviner, Tal Hadad, Ekrem Yalçındağ ve Nalan Yırtmaç

1920’lerde başlayan on yıllık dönemde, Türkiye Cumhuriyeti, İslami düzenden vazgeçerek Batılı gelenekleri benimsedi. Motifleri, bu yeni düşünceler çerçevesinde ele aldığımızda, Türkiye’nin demokratikleşmesinin sonuçları da bu kültürel denkleme uygun düşüyor.

Bu “hazır yapım” demokrasi, paketin açılması, çoğaltılarak üretilmesi, yaygınlaştırılması, sanatçıların da tarihten gelen bu mirasla, uluslararası konumları arasında dengeli bir ilişki kurabilmeleri için gerekli bir değişimdi. Bu kültürel iç değişim/gelişim sürecinde bir önceki neslin kavramsal yapısı, bir sonraki nesle evrilmenin yol göstericisi oldu. Bu çerçevede motif, kültür mirasımızın gelişiminde modernizmin arabuluculuğunu üstlendi.


Kenthaber
Yayın Tarihi : 28 Ocak 2006 Cumartesi 16:41:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?