1
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

Abdülhamid arşivi gün yüzüne çıktı

Sultan Abdülhamid'in arşivi yüz yıldan fazla saklı kaldığı Yıldız Sarayı'ndan çıkarılıp kitaplaştırıldı.

İstanbul'un tarihi vesikası niteliğindeki 679 sayfalık eserde dönemin fotoğrafçılarına çektirilen 576 fotoğraf da yer alıyor..

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. ve IRCICA (İslam, Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi) tarafından hazırlanan "Sultan II. Abdülhamid Arşivi İstanbul Fotoğrafları" isimli eser görücüye çıktı. II. Abdülhamid'in farklı fotoğrafçılara hazırlattığı fotoğraf arşivi Osmanlı İmparatorluğu'nun bir dönemine ışık tutuyor.

679 sayfadan oluşan kitapta 576 fotoğraf bulunuyor. İstanbul'un tarihi vesikası niteliğindeki eserin tanıtımı, kitabı oluşturan fotoğrafların yıllarca saklı kaldığı Yıldız Sarayı Silahhane'de yapıldı. Tanıtım toplatısı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve IRCICA Genel Direktörü Halit Eren'in katılımıyla gerçekleşti. Teknik gelişmelere büyük bir ilgi duyan Sultan II. Abdülhamid Yıldız Sarayı'nda farklı kişiler tarafından çekilen fotoğraflarla tüm imparatorluğu izledi. Bu fotoğraflardan farklı albümler hazırlattı ve "Yıldız Fotoğrafları" olarak bilinen büyük bir arşiv oluşturdu.



 

 

 

 

 

 

BİR ASIR ÖNCESİ
Abdülhamid'in arşivinin İstanbul'u konu alan ve kitap haline getirelen bölümünde 576 fotoğraf yer alıyor. İstanbul'un tarihi vesikası niteliğindeki bu eserde bir asır öncesinin İstanbul'unu gösteren fotoğraflar yer alıyor. Eser; manzaralar, saraylar, camiler, türbeler, çeşmeler, abidevi yapılar, kışlalar, hastaneler, okullar, kamu yapıları, müzeler, törenler, yabancılar, tesisler, sosyal yaşam, surlar, spor ve 1894 depremi alt başlıklarından oluşuyor.

Sabah
Yayın Tarihi : 10 Haziran 2007 Pazar 03:40:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?