30
Nisan
2024
Salı
KÜLTÜR/SANAT

Denizbank-İDSO konserleri başladı

İSTANBUL DEVLET SENFONİ ORKESTRASI DENİZBANK KONSERLERİ 2009-2010 SEZONU AYA İRİNİ'DE MUHTEŞEM BİR KONSERLE BAŞLADI

Türkiye'nin kültür ve sanat yaşamına destek verme misyonu çerçevesinde 2004 yılından bu yana, İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası (İDSO) Konserleri'nin kurumsal sponsorluğunu üstlenen DenizBank, İDSO'yu gönülden desteklemeye devam ediyor.

DenizBank Finansal Hizmetler Grup Başkanı Hakan Ateş ve İDSO Müdürü Gülten Çapan'ın katılımıyla gerçekleşen protokol imza töreniyle, senfonik müziğin en köklü kurumlarından İDSO ile yapılan işbirliği 5'nci yılına adım attı.

İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası Müdürü Gülten Çapan, yeni sezonda ulusal ve uluslararası pek çok değerli ismin İDSO DenizBank Konserleri'ne ilk kez konuk olacağını belirterek, yeni sezonda, uzun yıllardır çalınmayan, daha önce programa alınmamış yapıtların seslendirilmesi, yeni yüzlere yer verilmesi ve Türk eserlerinin yabancı şeflerce yönetilmesine dönük titiz bir planlama yaptıklarını söyledi. Çapan, DenizBank ile İDSO işbirliğinden büyük memnuniyet duyduğunu, ortak hedeflere dönük bu çabanın daha büyük başarılarda kendini göstereceğini kaydetti.

DenizBank Finansal Hizmetler Grubu Başkanı Hakan Ateş, "İDSO'yu gönülden destekliyoruz" diyerek, DenizBank olarak, Türkiye'nin kültür ve sanat yaşamına katkı sağlamak için yıllardır samimi bir çaba gösterdiklerini, İDSO DenizBank Konserleri'nin de bu yaklaşımın önemli bir kanıtı olduğunu söyledi. İDSO DenizBank Konserleri ile yeni sezonun "İlklerin Yılı" olacağını vurgulayan Ateş, özlenen tınılara tanıklık edebilecek olmaktan mutluluk duyduğunu sözlerine ekledi.

Protokol imza töreninin ardından Aya İrini'de düzenlenen muhteşem konserle, İDSO Denizbank Konserleri 2009-2010 Sezonu açılışı gerçekleştirildi.

İDSO Denizbank Konserleri 2009-2010 Sezonu Açılış Konseri'nde, 2010 yılının "Türkiye'de Japonya Yılı" ilan edilmesi vesilesiyle ağırlanan dünyaca ünlü Şef Koji Kawamoto'nun yönetiminde Efe Baltacıgil'in Viyolonsel, Arnaud Sussmann'ın Keman, Benjamin Hochman'ın Piyano'da solist olarak katılımıyla, L. V. Beethoven'ın Üçlü Konçertosu ve F. Mendelssohn'un Bir Yaz Gecesi Rüyası seslendirildi.

2009,'un dünyada Mendelssohn, Haydn ve Händel Yılı, 2010'un ise Mahler, Schumann, Chopin ve Barber yılı olarak kutlanması nedeniyle, İDSO DenizBank Konserleri'nde bu özel bestecilerin eserleri programa alındı. Açılış konserini Mendelssohn'un 'Bir Yaz Gecesi Rüyası ile yapan Orkestra, Haydn'ın Yaratılış Oratoryosu'nu da seslendirerek bir ilke daha imza atacak. Händel'in Su Müziği ile Chopin'in iki Piyano Konçertosu'ndan ilki ünlü piyanist İdil Biret'in benzersiz yorumuyla, ikincisi ise ünlü Piyanist Verda Arman'ın tınılarıyla sanatseverlere ulaşacak.

İDSO DenizBank Konserleri, dinleyicilerine, uzun bir ayrılıktan sonra senfonik müziğin önemli temsilcileri ile buluşmanın ayrıcalığını yaşatacak. Güher-Süher Pekinel, Gürer Aykal, Marek Pijarowski, Tadeutz Strugala ve Tedi Papavrami, uzun bir aradan sonra yeniden İDSO ile beraber olacak. Devlet Sanatçısı Gülsin Onay ve Hüseyin Sermet de bu yıl İDSO ile konser verecek.

İDSO DenizBank Konserleri'nde orkestrayı ilk kez yönetecek isimler arasında Philippe Bender, Jose Serebrier, Christian Schulz ve Aurelio Canonici gibi değerli isimler yer alıyor. Solistlerden Efe Baltacıgil'le çalan Kemancı Arnaud Sussmann, Piyanist Benjamin Hochman ile Kemancı Anna Sophie Daunenhauer, Soprano Gabriela Palikruscheva, Piyanist Ratimir Martinoviç, Viyolonselci Leonard Elschenbroich, Piyanist Leonel Moralles, Mezzo Soprano Valentina Kutzarova, Klarnetçi Reto Bieri, Tenor Erdem Erdoğan, Bas

Bariton Cem Beran Sertkaya, Bas Ali Haydar Taş, Viyolonselci Julia Ergüden, Gitarist Murat Usanmaz, Flütçü Başak Ersöz, Piyanist Tuluğ Tırpan gibi solistler ilk kez İDSO ile sahne alacak.

İDSO DenizBank Konserleri 2009-2010 sezonunda sanatseverleri, daha önce seslendirilmemiş yapıtlarla da buluşturuyor. İDSO'nun kurucusu Cemal Reşit Rey'in ölümünün 25.Yılı, Ekrem Zeki Ün'ün doğumunun 100. Yılı olması nedeniyle sanatçıların iki önemli yapıtı bu sezon seslendirilecek. Cemal Reşit Rey'in "Güneş Manzaraları" ile Ekrem Zeki Ün'ün "Beyaz Geceler" adlı yapıtları İDSO DenizBank Konserleri'nde sanatseverlerle buluşacak.

Bu yıl yitirdiğimiz ünlü bestecimiz Nüvit Kodallı'nın Telli Turna Süiti'ne de, bu yılki programda yer verilecek. İDSO üyelerinden Süleyman Alnıtemiz'in Gitar Konçertosu, Haydn'ın L'incontro Improvviso adlı yapıtı, Çaykovski'nin 3. Süiti ve Hamlet adlı Orkestra Süiti, İDSO'nun yorumlayacağı yeni yapıtlar arasında bulunuyor.

Cuma akşamları saat 19.30'da başlayacak İDSO Denizbank Konserleri, 4'ü üniversitelerde olmak üzere toplam 32 programla, 5 ayrı mekanda gerçekleştirilecek.

İSTANBUL DEVLET SENFONİ ORKESTRASI DENİZBANK KONSERLERİ 2009-2010 SEZONU AYA İRİNİ'DE MUHTEŞEM BİR KONSERLE BAŞLADI
İSTANBUL DEVLET SENFONİ ORKESTRASI DENİZBANK KONSERLERİ 2009-2010 SEZONU AYA İRİNİ'DE MUHTEŞEM BİR KONSERLE BAŞLADI
İSTANBUL DEVLET SENFONİ ORKESTRASI DENİZBANK KONSERLERİ 2009-2010 SEZONU AYA İRİNİ'DE MUHTEŞEM BİR KONSERLE BAŞLADI
İHA
Yayın Tarihi : 10 Ekim 2009 Cumartesi 14:20:01
Güncelleme :10 Ekim 2009 Cumartesi 16:33:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?