3
Mayıs
2024
Cuma
KÜLTÜR/SANAT

"Picasso ve Siyaset" tartışılıyor

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi'ndeki Picasso İstanbul'da sergisi kapsamında düzenlenen konferanslar devam ediyor.

Pablo Picasso ve sanatı üzerinde uzman konuklardan Dr. Gertje Utley'in Picasso ve Siyasal Bağlanma: Pablo Picasso'nun Yaşamında ve Sanatında Siyaset konulu konuşması 8 Mart Çarşamba günü, Prof. Robert Rosenblum'un 21. Yüzyılda Picasso başlıklı sunumu ise 10 Mart Cuma günü, müze biletiyle ücretsiz olarak izlenebilecek.

Dr. Gertje Utley konuşmasında, Picasso'nun II.Dünya Savaşı'nı takip eden yıllarda üyesi olduğu Fransız Komünist Partisi'ne olan bağlılığını ve Picasso'nun sanatı nasıl stratejik bir propaganda aracı olarak kullandığını inceleyecek. Prof. Robert Rosenblum ise Avignon'lu Kızlar (1907), Ayna Karşısındaki Kız (1932) ve Guernica (1937) eserleri üzerine yoğunlaşıp, son 50 senede Picasso'yu yorumlama biçimimizin nasıl zenginleşip karmaşıklaştığını anlatacak.

Konferanslar gelecek hafta, Marie Laure Berdanac'ın Model Olarak Resim: 1953-1973 ve Prof. Pepe Karmel'in Picasso ve Yazı Sanatı: Çizer Gibi Yazmak başlıklı sunumlarıyla devam edecek. Dünyanın sayılı Picasso uzmanlarının konuk edildiği konferans dizisinde, Picasso'nun sanat yaşamında etkili olan birçok konu ele alınıyor. Konferanslar, 8 Şubat - 24 Mart tarihleri arasında her Çarşamba ve Cuma saat 19.00'da yapılacak.

Yüksek lisans ve doktorasını New York Üniversitesi, Güzel Sanatlar Enstitüsü'nden alan araştırmacı Gertje Utley, Picasso: the Communist Years kitabının yazarı. Barselona'daki Picasso, San Francisco'daki Güzel Sanatlar ve Solomon R. Guggenheim müzelerinde düzenlenen Picasso sergilerine de katkıda bulundu. Utley, 19 ve 20. yüzyıl sanatıyla ilgili birçok konferansta konuşmacı olarak yer aldı. Robert Rosenblum ise, halen New York Üniversitesi, Güzel Sanatlar Enstitüsü'nde öğretim üyeliği ve Guggenheim Müzesi'nde küratörlük yapıyor. Aralarında Gilbert and George, Pablo Picasso, Andy Warhol, Frank Stella, Sol LeWitt, Jeff Koons ve Edvard Munch'un da bulunduğu birçok sanatçı hakkında yayınları ve sergileri bulunuyor. Birçok üniversite tarafından fahri unvanlarla onurlandırılan Rosenblum, çalışmalarıyla çok sayıda ödülü bulunuyor.

.
Yayın Tarihi : 2 Mart 2006 Perşembe 18:03:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?