6
Mayıs
2024
Pazertesi
KÜLTÜR/SANAT

Avrupa Boğası 29 Ekim’de İstanbul’da

Kültürlerarası yakınlaşma için mücadele veren Alman heykeltıraş ve aksiyon sanatçısı Helmut Lutz, 30 yıl önce İspanya’da başladığı Avrupa’nın kimliğini konu eden "Yıldızlar Yolu" ("Sternenweg") organizasyonunun son ve en önemli durağını İstanbul olarak belirledi.

Avrupa Konseyi’nin "Avrupa Kültür Teşebbüsü" ödülünün sahibi olan sanatçı, önümüzdeki ay İstanbul’a gelecek. Lutz’un İstanbul için özel hazırladığı Avrupa Boğası figürünü dünyaca ünlü ip cambazı Falko Traber, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda Anadolu ve Rumeli Hisarı arasında gerilecek 1.001 metre uzunluğundaki çelik halattan motosikletiyle geçirecek.

Türk ve Avrupa Birliği bayraklarıyla yapılacak gösterinin ardından boğa heykeli dikilecek. Avrupa’nın önemli kentlerinde sergilenen farklı platformlardan oluşan 30 ton ağırlığındaki "Yıldızlar Yolu" eseri iki dev tIr’la Almanya’dan Türkiye’ye getiriliyor.

Sultanahmet Meydanı’nda, Ayasofya’nın önüne monte edilecek olan platforma, Türkiye ve İslam’ın hoşgörü sembollerinden olan mevlevi elleri de monte edilecek. Alman sanatçı Lutz, gösterisinde Mevlevilere de yer verecek. Lutz, platformda konusu ‘kültürlerarası diyalog ve Avrupa Birliği’ olan halka açık gösteriler sunacak. Platform 15-31 Ekim tarihleri arasında sergilenecek. Kurduğu sanat okulunda çok sayıda heykeltıraş ve ressam yetiştiren Lutz hayatının en önemli eseri olarak nitelediği "Yıldızlar Yolu"nu 30 yıl önce yaptı. 30 ton ağırlığındaki platformun üzerinde mitoloji ve güncel hayattan semboller ve heykeller bulunuyor. 15 sanatçının yer aldığı platformda sanatçılar müzik ve dans gösterisi de sunuyor.

Avrupa Kültür Ödülleri ve Yıldızlar Yolu Proje Yöneticisi M. Murat Erdoğan, Lutz’un yapacağı gösterinin hem AB kamuoyunu olumlu yönde etkilemek hem de başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin tanıtımı açısından önem taşıdığını savunuyor. Erdoğan, Lutz’un yapacağı gösterinin Avrupalının anlayacağı dilden mesaj verme adına ayrı bir öneme sahip olduğunu kaydediyor. Lutz’un 20 yıldan fazla bir süre batı ile doğu arasında bağlantı kurmaya çalıştığını belirten Erdoğan “Lutz Avrupanın sağlam temeller üzerine oturması için katkıda bulunmaya çalışıyor.” diyor.



Turizmdebusabah.com
Yayın Tarihi : 20 Eylül 2004 Pazartesi 11:24:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?