3
Mayıs
2024
Cuma
KÜLTÜR/SANAT

Ayasofya'dan çalınan çiniler Paris'te

Ayasofya Müzesi Müdürü Jale Dedeoğlu, 2. Selim ve 3. Murat türbeleri ile 1. Mahmut Kütüphanesinden çalınan çinilerin Paris'te 3 müzede bulunduğunun tespit edildiğini belirterek, bunların istenmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na dosya hazırlandığını bildirdi.
      
Müzenin eski müdürü Mustafa Akkaya'nın Bölge İdare Mahkemesinin yürütmeyi durdurma kararı ile görevine geri dönmesi nedeniyle Ayasofya Müzesindeki görevi bir süre sonra sona erecek olan Jale Dedeoğlu, müdürlüğü döneminde yaptığı çalışmaları anlattı.
      
Dedeoğlu, Ayasofya Müzesi haziresinde yer alan 2. Selim Türbesinin çalınan çinileri için araştırma yapıldığını, burada 1882-1896 yılları arasında Fransız Albert Sorlin Dorigny tarafından yapılan restorasyon sırasında çinilerin onarım için Fransa'ya götürüldüğünün ve yerine sahtelerinin getirildiğinin tespit edildiğini hatırlattı.
      
Bu çinilere ilişkin çalışmaları sırasında kendisini arayan bir profesörün, ''Paris'te aralarında Louvre'un da bulunduğu bazı müzelerin depolarında çalışma yaptığını ve elinde çok sayıda çini fotoğrafı bulunduğunu'' söylediğini belirten Dedeoğlu, bu doküman üzerinde çalışma yaptıklarını kaydetti. Dedeoğlu, ''2. Selim, 3. Murat türbeleri ile 1. Mahmut Kütüphanesinden çalınan çinilerin, Paris'te Musee Arts Decoratifs, Musee de Sevres ve Louvre müzelerinde bulundukları tespit edilerek, bunların istenmesi için bakanlığa dosyası hazırlandı'' dedi.
      
Türbelerdeki çinilerin restorasyonunun, çini uzmanı Şenay Onuk'un kontrolündeki 13 kişilik ekip tarafından gerçekleştirildiğini dile getiren Jale Dedeoğlu, röleve çalışmaları ile orijinal çini ve kalem işlerinin tespit edildiğini, bozulmaların belirlendiğini söyledi. Dedeoğlu, temizleme çalışmasının ardından derzlerin açıldığını ve düşme tehlikesi olanların çıkarılıp temizlendiğini, derzlere dolgu yapılmasının ardından da çinilerin yerlerine takıldığını bildirdi.
      
Restorasyonda ahşap işlerin de önemli bir yer tuttuğuna işaret eden Dedeoğlu, ahşap ustası Yusuf Salman ile 6 kişiden oluşan ekibinin türbelerin bütün ahşap kısımlarını elden geçirdiğini söyledi.
      
Jale Dedeoğlu, türbelerin restorasyonunun yıl sonuna kadar tamamlanarak hizmete açılmaları için çalıştıklarını bildirdi.
     
BİZANS DÖNEMİ HASTANEYE KAZI
      
Aya İrini Müzesinin arkasında bulunan Bizans döneminden kalan Samson Hastanesi ve iki sarnıcın temizlik kazısı için bakanlığa başvurduklarını ve İl Özel İdaresinden ödenek sağlandığını anlatan Dedeoğlu, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bizans kürsüsü öğretim görevlileri ve öğrencilerinin katılımıyla yapılacak kazıların önümüzdeki günlerde başlayacağını bildirdi.
      
Ayasofya Müzesinde deprem riski konusunda önlem almak için Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Danışma Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Erdik'in bir rapor hazırladığını anlatan Dedeoğlu, bu rapor değerlendirilerek gerekli önlemlerin alınacağını kaydetti.
     
AYASOFYA'DA NAMAZ KILMAK İSTEYENLER
     
Müzede karşılaştığı ilginç olaylara da değinen Jale Dedeoğlu, Ayasofya'nın 1934 yılında camiden müzeye çevrildiğini, buna karşın zaman zaman burada namaz kılmak isteyen vatandaşlarla karşılaştıklarını anlattı.
      
Dedeoğlu, güvenlik personelini bu kişilere sertlikle yaklaşmamaları için eğittiklerini ve uyardıklarını belirterek, şunları kaydetti:
      
''Güvenlik personeline, 'yasak olduğunu çok kısık bir şekilde söyleyeceksiniz, gururuyla oynamayacak, sert olmayacak bir şekilde davranacaksınız, hatta çay ikram edeceksiniz' diye talimat verdik. Bu kişileri, bizim arka tarafta namaz kılınacak küçük bir cami bölümümüz var, oraya yönlendiriyoruz.''
     
aa
Yayın Tarihi : 24 Haziran 2006 Cumartesi 11:13:01
Güncelleme :24 Haziran 2006 Cumartesi 11:48:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?