7
Mayıs
2024
Salı
KÜLTÜR/SANAT

Gezici Festival yola çıkıyor

Türk sinemasının önemli yönetmenlerinden Metin Erksan, kendisi için hazırlanan özel bir bölümle anılıyor. Fellini’den Amarcord, Moretti’den Sevgili Günlüğüm, Bergman’dan Güz Sonatı, Kieslowski’nin Dekalog"ları festivalde izlenecek filmlerden bazıları.


Gezici Festival 1-7 Ekim tarihlerinde Ankara’da Ankapol ve Megapol Sinemaları’nda, 8-14 Ekim tarihlerinde Bursa’da Tayyare Kültür Merkezi’nde, 15-21 Ekim tarihlerinde İzmir’de İzmir Sanat ve Fransız Kültür Merkezi’nde, 22-24 Ekim tarihlerinde Kars’ta Kars Kültür Merkezi’nde, 25-28 Ekim tarihlerinde Van’da Van Devlet Tiyatrosu’nda, 29-31 Ekim’de de Kayseri’de gösterimlerini sunacak.

Gezici Festival 10. yılında sinemamızın en önemli yönetmenlerinden Metin Erksan’a özel bir bölüm hazırlıyor. Festival kapsamında Onur Ödülü verilecek usta yönetmen Metin Erksan’ın Susuz Yaz, Sevmek Zamanı ve Kuyu adlı filmleri festivalde gösterilecek. Metin Erksan sinemasına ayrıntılı bir bakış niteliğindeki “Metin Erksan Sinemasını Okumayı Denemek” adlı kitap, Prof. Dr. Kurtuluş Kayalı tarafından kaleme alınıyor. Ayrıca Agah Özgüç’ün özel arşivinden derlediği “Metin Erksan Filmleri Afişleri Sergisi” festival sırasında açılacak.

HÜLYA KOÇYİGİT İÇİN ÖZEL KİTAP

Festival kapsamında ayrıca, 41 yıl içerisinde 180’nin üzerinde filmde rol alan, sinemamızın en önemli oyuncularından Hülya Koçyiğit için “Yıldız: Hülya Koçyiğit” adlı, 18 yazarın katkıda bulunduğu bir kitap hazırlanıyor. Her iki kitabın basımını da Dost Yayınevi üstleniyor.

FELLİNİ’DEN WENDERS’E UNUTULMAZ FİLMLER

Gezici Festival’in Avrupa sinemasının klasiklerinin yer aldığı Avrupa’nın En İyileri bölümünde her zamanki gibi, sinemaseverlerin kaçırmamaları gereken filmler var: Fellini’den Amarcord, Moretti’den Sevgili Günlüğüm, Bergman’dan Güz Sonatı, Kaurismaki’den Kibritçi Kız, Wim Wenders’den Berlin Üzerinde Gökyüzü ve Peter Lilienthal Ülkede Huzur Hakim bu bölümde gösterilecek filmlerden bazıları. Özel Gösterim’lerde Sergei Eisenstein’ın 1928 yılında yönettiği, 1917 Sovyet Devrimi’nin 10 gününü anlatan başyapıtı Ekim ve dünyanın en önemli canlandırma ustalarından Paul Grimault’nun altı önemli kısa filmini de içeren Döner Masa festival programına alındı. Sessiz sinemanın en büyük yönetmenlerinden biri olan Carl Theodor Dreyer’ın Jean d’Arc’ın Tutkusu ise çellist Reyend Bölükbaşı ve grubunun yapacağı canlı müzik eşliğinde gösterilecek.

MASTROIANNI VE LOREN İÇİN

Festival, 10. yılını çeşitli özel gösterimlerle renklendirecek: Ankara İtalyan Kültür Merkezi’nin katkılarıyla İtalyan sinemasının unutulmaz ikilisi Marcello Mastroianni ve Sophia Loren’e ayrılacak bölüm bunlardan biri. Marcello ve Sophia başlığı altında ikilinin Vittorio De Sica yönetiminde bir araya geldiği İtalyan Usulü Evlilik ve Dün, Bugün, Yarın adlı filmlerle Ettore Scola’nın başyapıtı Özel Bir Gün yer alıyor.

KIESLOWSKI’NIN "DEKALOG"LARI

Polonya Sinemasının en önemli yönetmeni Krzysztof Kieslovski’nin On Emir’den yola çıkarak çektiği Dekalog’lar da 10. Avrupa Filmleri Festivali’nin programında. Kieslowski’nin 5. ve 6. Dekalog’u yeniden kurgulayarak sinema filmi haline getirdiği Aşk Üzerine Kısa Bir Film ve Öldürmek Üzerine Kısa Bir Film de bu bölümde yer alıyor.

REGGIANI ANISINA

22 Temmuz 2004’te 82 yaşında hayata veda eden şarkıcı, tiyatro ve sinema oyuncusu Serge Reggiani, Fransız sinema tarihinin önemli oyuncularından biriydi. Italyan kökenli sanatçı genç yaşta başladığı sinemada Aşk Zinciri, Altın Başlık, Altona Mahkumları, Leopar gibi klasikleşmiş filmlerde rol almıştı. Mayıs 1968 öğrenci olaylarında üniversitelilerle omuz omuza gösterilere katılan Reggiani,sosyalist kimliği ile de ön plana çıkmıştı. Gezici Festival kapsamında ünlü sanatçının anısına Elveda Serge başlığı altında yönetmenliğini Jacques Becker’in üstlendiği 1952 yapımı La Casque D’Or (Altın Başlık) adlı film gösterilecek. En güzel Fransız aşk filmlerinden kabul edilen Altın Başlık’ta Reggiani’nin rol arkadaşı Simone Signoret idi.

KAFKA VE SİNEMA

Kafka ve Sinema bölümünde, Michael Haneke’nin Kafka uyarlaması filmi Şato, hem Kafka hem de Haneke hayranlarının ilgisini çekecek, ayrıca Kafka’nın yapıtlarından uyarlanan kısa filmler de gösterilecek.

Avrupa Avrupa bölümünde çoğu uluslararası festivallerde ödüller almış ve beğeni toplamış, 2003-2004 yapımı uzun metrajlı filmler gösterilecek. İspanya’dan Pedro Almodovar’ın yönettiği Kötü Eğitim geçen yıl, Trendeki Adam filmiyle festival izleyicisinin beğenisini kazanan Fransız yönetmen Patrice Leconte’un son filmi Mahrem İtiraflar, Macaristan’dan Nimrod Antal’ın yönettiği Kontrol ve Hollanda’lı yönetmen Andre van der Hout’un İsa’nın Kolu, Vit Klusak ile Filip Remunda’nın birlikte yönettikleri Çek Rüyası adlı filmler şu ana kadar kesinlik kazanan filmler. Polonyalı genç yönetmen Dariusz Gajewski’nin filmi Varşova ve usta İtalyan yönetmen Ettore Scola’nın Roma İnsanları iki Avrupa başkentini küçük insan öyküleriyle anlatan filmler.

BELÇİKA’DAN BİR CANLANDIRMA USTASI

Geçen yıl, Belçika’lı canlandırma ustası Raoul Servais toplu gösterisi kısa film tutkunları için gerçek bir şölendi. Bu yıl da festivalin kısa film programında Servais’nin en çok beğendiği kısa filmlerden oluşan bir seçki izleyiciye sunulacak.

Avrupa Filmleri Festivali bu yıldan başlayarak “Çocuklar İçin” başlığı altında 6-12 yaş arası çocuklara yönelik, sözsüz kısa filmlerden oluşan özel gösterimler düzenleyecek. 10. Festival kapsamında dünyadaki en önemli kısa film festivallerinden Clermont Ferrand tarafından seçilen çocuk filmlerinin yanı sıra Çek Cumhuriyeti’nden Kratky Film’in Gezici Festival için özel olarak hazırladığı program izleyicilere sunulacak. Çocuklar İçin programında Ankara Sinema Derneği Belediyelerle işbirliğine girerek öğrencilerin okullardan topluca sinemaya taşınmasını sağlayacak. Ankara’da 1, 4, 5, 6, 7 Ekim tarihlerinde her gün saat 10:30’da Ankapol Sinemasında ücretsiz olarak yapılacak gösterimlere Çankaya Belediyesi ve Ankara Sinema Derneği tarafından saptanacak okullardan öğrencilerin gelmesi amaçlanıyor.

Canlandırma sinemasının John Huston’u olarak adlandırılan Çek canlandırmacı Jiri Brdecka’nın filmlerinden oluşan bir toplu gösteri de festival programında yer alıyor.

Fransa’nın Paris kentinde her yıl, farklı ülkelerden kısa, orta metraj, deneysel ve belgesel filmlerin gösterildiği, performans ve sanatsal etkinliklerin sunulduğu, bir gece boyunca sabaha dek süren Signes de Nuit Film Festivali, 10. Avrupa Filmleri Festivali’ne konuk olacak. Signes de Nuit, fotoğraf, tiyatro, videoart, performans ve kısa film gösterimlerinden oluşan programıyla değişik sanat dalları rasındaki sınırları yok etme amacını taşıyan festivale bu yıl Türkiye’den 60 sinemacı filmleriyle başvurdu. Ankara Sinema Derneği tarafından Paris’e gönderilen filmler, Signes de Nuit yöneticileri tarafından değerlendirilecek ve seçilen filmler önce 10. Avrupa Filmleri Festivali’nde, sonra da Mart 2005’te Paris’te Signes de Nuit kapsamında gösterilecek.

Gezici Festival’de bu yıl ayrıca festivalin başlangıcından bugüne dek gösterilen tüm kısa filmler arasından seçilen dokuz filmden oluşan “En Beğendiklerimiz - 10. Yıl Özel Programı” ve Ankara Sinema Derneği’nin festivalin kuruluşundan beri birlikte çalıştığı çeşitli Avrupa ülkelerinin sinema kurumları tarafından seçilen “Favoriler” adlı bölümler yer alıyor.

Avrupa Panoraması başlığı altında son iki yılda Avrupa’da yapılmış kısa filmlerden oluşan bir seçki izleyicilere sunulacak. Her yıl olduğu gibi izleyicilerin oylarıyla seçilecek en iyi kısa filme 1000 EURO’luk İzleyici Ödülü verilecek. Bu oylamaya katılacak izleyiciler arasında çekilecek kurada kazanan 10 izleyici 11. Avrupa Filmleri Festivali’nin tüm gösterimlerini ücretsiz olarak izleme hakkına sahip olacak.

Gezici Festival’in afişini ilk festivalden bu yana olduğu gibi Behiç Ak çizdi ve grafik tasarımını Yeşim Demir gerçekleştirdi. Bu yıl festival kapsamında on yılın festival afişleri sergilenecek.


(Hürriyetim)
Yayın Tarihi : 5 Eylül 2004 Pazar 10:16:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?