2
Mayıs
2024
Perşembe
KÜLTÜR/SANAT

İstanbul Çernobil'in mirasıyla yüzleşecek

Ünlü fotoğrafçı Robert Knoth'un objektifinden Çernobil'in mirasını bedenlerinde ve ruhlarında taşıyan insanların öykülerinin kareleri, İDO'ya ait Karaköy Şehirhatları vapur iskelesinde sergilenecek.

1986 yılının 26 Nisan gününün ilk saatlerinde Ukrayna'da bulunan Çernobil nükleer güç santralinde meydana gelen nükleer kaza, insanlık tarihinin gördüğü en büyük çevre felaketlerinden biri olarak tarihteki yerini alacak, kontrolsüz gücün nelere mal olacağının etkileri çok uzun yıllar sonra bile devam edecekti. Sovyet yetkililer; meydana gelen kaza, radyoaktif sızıntılar ve oluşabilecek etkileri hakkında uzun süre kamuoyuna bilgi vermekten kaçınmış ancak Dünya Sağlık Örgütü'nün açıklamalarına göre Hiroşima ve Nagazaki'ye atılan atom bombalarından 200 kat daha güçlü radyasyon açığa çıkmıştı. Bu kütle rüzgarın etkisiyle yayılmış, başta Türkiye olmak üzere birçok Avrupa ülkesi atmosferik serpintiye maruz kalmıştı. Sızıntının Türkiye'deki etkileri daha çok tarımsal alanlarda olmuş, çok sayıda vatandaşımız tiroid kanseri tehlikesiyle yüz yüze gelmiş, radyoaktif kirliliğin olduğu bölgelerde yaşayan kadınlarda meme kanserinin görülme oranında artış olmuştu.

Çernobil felaketinin 20. yılında İDO ve Greenpeace tüm dünyada eşzamanlı gerçekleştirilecek çevre sergisine birlikte ev sahipliği yapacak. 20 yıl sonra insan trajedilerini, çaresiz yaşama tutunmaya çalışan kazazedeleri gözler önüne serecek sergide; dünyaca ünlü fotoğraf sanatçısı Robert Kohl'un enstantanelerine takılan fotoğraflar yer alacak. Sergide fotoğrafçının, geçtiğimiz yıl Dünya Basın Fotoğrafları Ödülleri'nde derece kazanmış bir çalışması da bulunacak.

SERGİ 30 ÜLKEDE EŞZAMANLI AÇILACAK

Greenpeace'ın çevre bilincinin üst seviyelere taşınması için İstanbul'da 6 yıldır yürüttüğü "Yüzyüze Projesi'ne" geçen sene iskelelerini açarak destek veren İDO, Çernobil faciasının üzerinden geçen 20 yılın anlatılacağı sergi ile duyarsızlaştırılmaya çalışılan acının izlerini göstermeyi amaçlıyor.

Doğal Hayatı Koruma Derneği, Deniz Temiz Derneği ve WWF Türkiye gibi çevre sivil toplum kuruluşlarına üye olduklarını ve filolarında deniz canlılarına zarar vermeyen Karina Boyası kullandıklarını ifade eden İDO Genel Müdürü Ahmet Paksoy, "Çernobil faciasında zarar görmüş milyonlarca insanın acılarını hatırlatmak ve hayatını kaybeden on binleri anmak adına iskelelerimizde yapılacak sergiye gönülden destek veriyoruz. Çevremize duyarlı olmak hepimiz ortak bilinci olmalı" dedi.

Avrupa Parlamentosu'nda da açılacak sergi; Londra, Roma, New York, Berlin Amsterdan ve Melbourne gibi şehirlerin de bulunduğu dünyanın her yerinden 30 ülkede eşzamanlı açılacak.
24 Nisan tarihinden itibaren İDO'nun Karaköy'de bulunan vapur iskelesinde ziyaret edilebilecek sergide; Ukrayna (Çernobil, Kazakistan (Semipalatinsk) ve Rusya (Mayak ve Tomsk) bölgelerinde yaşanan kazaları, en büyük doğal felaketi gözler önüne serecek 80 fotoğraf yer alacak. Sergi, 10 gün boyunca ziyaretçilerine açık olacak.

.
Yayın Tarihi : 18 Nisan 2006 Salı 17:07:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?