3
Mayıs
2024
Cuma
KÜLTÜR/SANAT

İstanbul'da Müzik Müzesi kurulacak

Anadolu toprakları üzerindeki 12 bin yıllık müzik geçmişinin sergileneceği ilk Müzik Müzesi İstanbul Üsküdar'daki Tekel depolarına kurulacak. 1500'e yakın eserin sergileneceği müzede Topkapı ve pek çok müzede bulunan eski müzik eserleri de yer alacak. 

Kültür ve Turizm Bakanlığının taşra teşkilatında İstanbul İli’nde Müzik Müzesi Müdürlüğü kurulmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürü Bayram Bilge Tokel ANKA'ya yaptığı açıklamada, tarihsel süreç içinde ulaşılabilen görsel, yazılı ve sesli müzik eserlerini Türkiye'nin ilk Müzesi'nde toplayacaklarını belirtti. Müzede, Topkapı gibi büyük müzelerde yer alan eski çalgıların da sergileneceğini anlatan Tokel, bu çalgıların hala kullanılabilir durumda bulunduğunu ve zaman zaman konserler dahi verileceğini söyledi. 

Müzenin 2007 yılının ilk aylarında açılacağını bildiren Tokel, yurt dışındaki Türki Cumhuriyetlerdeki ve Türkiye'deki özel koleksiyonları da bu müzeye kazandıracaklarını dile getirdi. Tokel, Müze'nin İstanbul Üsküdar'daki Tekel depolarında kurulacağını bildirdi. 

BİLİNMEYEN ÇALGILAR DA VAR 

Proje koordinatörü Oğuz Elbaş ise Türkiye toprakları üzerindeki 12 bin yıllı müzik geçmişinin sergileneceği müzede, 1000-1500 çalgı, yazılı belge bulunacağını, 1000 parçanın da yedekte bekletildiğini ve daha da geliştirileceğini dile getirdi. Bu çalgıların Avrupa müziğinin kökeni olduğunu da ifade eden Elbaş, müzede hiç bilinmeyen müzik çalgılarına rastlanacağını anlattı.


ANKA
Yayın Tarihi : 15 Ağustos 2006 Salı 11:26:53
Güncelleme :15 Ağustos 2006 Salı 14:26:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?