2
Mayıs
2024
Perşembe
KÜLTÜR/SANAT

Topkapı Sarayı'nda 2. Lale Devri

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Topkapı Sarayı'nın depolarında saklanan aralarında lale desenli kaftan, halı, çini ve porselen gibi çok değerli eşyaların da bulunduğu 110 parça eseri günışığına çıkartarak sergilenmesini sağladı. Serginin açılış töreninde 'Sarayın Laleleri Kitabı'nın tanıtımı da yapıldı.

Topkapı Sarayı'nın depolarındaki çok sayıda lale figürlü parçalar, günışığına çıkarılarak, Büyükşehir Belediyesi'nin 100 bin YTL harcayarak restore ettirdiği Topkapı Sarayı Seferlik Koğuşu'nda düzenlenen 'Sarayın Laleleri Sergisi'nde görücüye çıktı. Sergide, üzerinde lale desenleri yer alan silahlar, giysiler, el işlemeleri, porselen ve gümüşler yer alıyor. Sergi kapsamında ayrıca lale desenli çini ve minyatürler de bahçede meraklılarının beğenisine sunuldu.

Sergide yer alan parçalar ise Büyükşehir Belediyesi ve Topkapı Sarayı Müzesi Müdürlüğü'nce 'Sarayın Laleleri' adlı bir kitapta toplandı. Eser Topkapı Müzesi Müdürü Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın başında olduğu bir heyet tarafından hazırlandı.

Osmanlı Devleti döneminde Topkapı Sarayı'nın bahçesinde, mimarisinde, hazine eserlerinde, silahlarda, kumaşlarda, el işlemelerinde, kutsal emanetlerde, el işlemelerinde, porselen ve gümüşlerde en çok tercih edilen figür olarak kullanılan lale İstanbul'a adeta 2. Lale Devri'ni yaşatıyor. 'Sarayın Laleleri Sergisi'nin açılışı ile 'Sarayın Laleleri Kitabı'nın tanıtımı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Prof. Dr. İlber Ortaylı tarafından yapıldı.
Topkapı Sarayı Seferlik Koğuşu'nda serginin açılışı nedeniyle düzenlenen törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 1.5 asırdan sonra İstanbul'un yeniden lale ile buluştuğunu belirterek, "Lale Devri bir sefahat devri değil. Bilimde, kültürde, sanatta doruğa çıkılan dönemdir. Orta Asya'dan İstanbul'a getirilen ve burada hayat bulan laleyi, yeniden İstanbul ile buluşturduk. 3 milyon lale diktik. Hoş geldin lale" diye konuştu.
Kentte 8 Nisan'da başlayan 'İstanbul Lalesiyle Buluşuyor' etkinlikleri kapsamında bugün de 'Sarayın Laleleri Sergisi'nin açılışını gerçekleştirdiklerini ifade eden Başkan Topbaş, sergide sarayın kültürünü etkileyen ve depolarda bulunan lale motifli birçok objenin gün yüzüne çıkarıldığını kaydetti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak 100 bin YTL harcayarak eserlerin sergilendiği alanı yenileyip Topkapı Sarayı'na kazandırdıklarını vurgulayan Topbaş, "Hedefimiz bütün kurumlarla elele vererek başlı başına bir kültürel zenginlik olan İstanbul'u dünyaya açmak, dünya insanlığını buraya davet etmek ve böylece turizmden beklenen payı almaktır. İstanbul, dünyanın kültür ve turizm başkenti olmaya aday bir şehridir" şeklinde konuştu.
Kadir Topbaş, 3 büyük kültürün izlerini barındıran ve açık hava müzesi olan İstanbul'da anıt eser çalışmalarının yanı sıra peyzaj çalışmaları da yaptıklarına dikkat çekerek, "Topkapı Sarayı ve çevresi ile Gülhane Parkı dahil, kurumsal taassup göstermeden bu kente ne katabiliriz, bunun çalışması içindeyiz. Herkes gücü oranında katkıda bulunmaya çalışıyor" dedi.
Topbaş, açılış töreninde ayrıca sergide yer alan eserlerin fotoğraflarının bulunduğu 'Sarayın Laleleri' isimli kitabın tanıtımını yaptı ve gelen yabancı ziyaretçilere sunulmak üzere kitabın İngilizce çevirisinin yapılması talimatını verdi.

Törende konuşan Topkapı Sarayı Müdürü Prof. Dr. İlber Ortaylı da sadece İstanbul'un değil, Saray-ı Amire'nin de lalesine tekrar kavuştuğunu belirterek, Topkapı Sarayı'nda teşhirde olmayan depolardaki çok önemli 110 parça eserin sergide hayat bulduğunu söyledi.
Prof. Ortaylı, "Sergideki eserler Topkapı Sarayı'ndaki kuratörler tarafından hazırlandı. İlk defa dış kaynaklı sergilere eser hazırlamak yerine kendi sergimizi hazırladık. Bu da bizim müzecilik yönünden başkalarından aşağı kalmadığımızı gösteriyor. Bize bu serginin hazırlanmasında büyük mali destek veren ve çalışmalarımızı teşvik eden Başkan Kadir Topbaş'a teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

Törende daha sonra Kadir Topbaş; Prof. İlber Ortaylı ve sarayın eski Müdürü Filiz Çağman ile birlikte serginin açılışını gerçekleştirdi. Ortaylı, Başkan Topbaş'tan her yıl 2 serginin açılışı için de destek istedi.

Sergiyi gezen Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Topkapı Sarayı'ndaki güvenlik görevlilerinin o dönemin kıyafetlerini giymeleri konusunda öneride bulunduğunu ve bunun olumlu karşılandığını belirterek, Topkapı Sarayı yönetimi ile bu konuda çalışma yapacaklarını söyledi.

.
Yayın Tarihi : 12 Nisan 2006 Çarşamba 18:45:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hümeyra yıldırım IP: 78.190.94.xxx Tarih : 22.03.2011 19:21:50

 bence süper ya ben çok beyendim yenilikleri olsaydı daha iyi olurdu ama olsun ödewimde işime yaradı emeği geçen herkese teşekkür ediyorum saolsunlar varolsunlar teşekkür ederim emeği geçen herkese teşekkürler sağolun çok yardımcı oldunuz varolun