15
Haziran
2024
Cumartesi
YAŞAM
Belediye Sayfaları

Patrona Halil Hamamı restore ediliyor

Patrona Halil Hamamı olarak bilinen Beyazıt'taki tarihi 2. Beyazıd Hamamı, İstanbul Üniversitesi ve İstanbul Valiliği tarafından restore edilecek. Konuyla ilgili hamam önünde yapılan basın açıklamasında, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mesut Parlak, İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Doç. Dr. Ahmet Bilgili, valilik yetkilileri ve üniversite öğretim üyeleri hazır bulundu.

Vali Güler ve Rektör Mesut Parlak, basın açıklaması öncesinde hamamı gezerek yetkililerden bilgi aldı. Muammer Güler, gezi sırasında en çok hamamın göbek taşına ilgi gösterdi.

Basın mensuplarına kısa bir açıklama yapan Rektör Parlak, Vali Güler'i ziyaretinde üniversiteye bağlı iki tıp fakültesinin deprem güçlendirmesiyle birlikte hamamın restoresi konusunda destek istediğini belirterek, "Sayın Valim, bize bunun için destek verdi. Ulus adına, tarih adına, üniversite adına kendisine teşekkür ederim. Demokratik Cumhuriyet yaşadıkça ki ebediyyen yaşayacak, o anıtlarda yaşayacak. Burası bir planetoryum, gözlemevi ve her türlü kültür etkinliğinin yapılabileceği bir mekan olarak kullanılacak" dedi.

Vali Güler ise "Bugün heyecanlı bir birliktelik oldu. Bu bir ecdat yadigarı. Bunlar ayakta kalmayı başaran önemli bir tarihi şaheserlerdir. Bugüne kadar gelmeyi başardı, bundan sonra da ayakta kalmayı başaracak. Bu tarihi mekanlar restore edildikten sonra, önemli amaçlar için kullanılıyor. Bizim kültür alanında çeşitli projelerimiz var. Bunların tamamı 41 proje. Bir kısmı bitti, bir kısmının restorasyonu devam ediyor. Bunların restorasyonunu derhal ihaleye çıkaracağız. Müzekent projesiyle ilgili 2 yılda 80 trilyonluk bir kaynak sağlandı. Burası içinde ilk etapta 3.5 trilyonluk kaynak ayrıldı. Kültür eserlerinin geleceğe aktarılması ve cumhuriyet değerleriyle birleştirilmesi için her türlü çabayı gösteriyoruz" diye konuştu.

Güler, hamamın restorasyonu için açılan ihalenin 2 yıllık bir süreci kapsadığını belirterek, iç düzenlemesinin daha sonra yapılacağını kaydetti. Tarihi 2. Beyazıt Hamamı, Lale Devri'ni bitiren Patrona İsyanı'nda elebaşı olan Patrona Halil'in hamamda gizlenmek amacıyla burada tellaklık yapması ve isyan çalışmalarını buradan sürdürmesi nedeniyle uzun yıllar Patrona Halil Hamamı ismiyle hatırlandı. Mülkiyeti İstanbul Üniversitesi'ne ait olan 2. Beyazıt Hamamı, uzun süredir projenin hayata geçirilmesini bekliyordu. İl Özel İdaresi'nin desteğiyle başlatılan çalışmalar bittikten sonra hamam, planatoryum, gözlemevi, kültür merkezi ve her türlü kültür faaliyetlerinin yönetileceği bir kültür merkezi haline getirilecek.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Temmuz 2005 Perşembe 13:43:40
Güncelleme :28 Temmuz 2005 Perşembe 13:46:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?