18
Mayıs
2024
Cumartesi
KÜLTÜR/SANAT
Belediye Sayfaları

Dans festivali başladı

Zeytinburnu Belediyesi, Uluslarası Avrasya Kültür Festivali ile dünyanın dört bir yanından dansçıları bir araya getirdi.
10 ülkeden grupların yer aldığı festivalde ekipler flamenkodan sirtakiye, oryantalden paso dobleye (matador dansı) kadar her türlü Latin ve Amerikan figürlerini Zeytinburnu halkı için sahneledi.

Bu yıl ilk kez gerçekleştirilen uluslararası bir festivalde vatandaşlar dansa doydu. Dans et; pozitif ol ve kendinle barış sloganından yola çıkan Zeytinburnu Belediyesi, Anadolu Folklor Eğitim Merkezi işbirliği ile Uluslar arası Avrasya Kültür Festivali adı altında bir etkinlik gerçekleştirdi. Uzakdoğu'dan Amerika'ya, Balkanlar'dan Avrupa'ya kadar geniş bir coğrafyanın halk danslarının sahnelendiği festivalde vatandaşlar gönüllerince eğlendi. Misafir ekiplerin ilginç kostümleri ve müzik aletleri büyük ilgi gördü.

Tayvan Halk Dansları Topluluğu'nun sahne alması ile başlayan festivalin kapanışını ise Dünya Halk Dansları Yarışması'nda Türkiye'ye birincilik getiren Anadolu Ateşi'nin mimarlarının da hocası Beyazıt İsmail tarafından çalıştırılan Üsküp Halk Dansları topluluğu muhteşem bir finalle yaptı.

Bu hafta sonu gerçekleştirilen festivalin ilk gününde Tayvan gurubunun mistik bir atmosferde gerçekleştirdiği gösterinin ardından sahne alan Yakutistan Halk Dansları Topluluğu'nun bağımsızlık savaşını canlandırdıkları oyun vatandaşlar tarafından büyük alkış aldı. İspanyol ekibinin matador dansı da izleyenleri adeta büyüledi. İspanyol gurubunun ardından sahneye Yunanistan Halk Dansları Topluluğu çıktı. Vatandaşların yoğun tezahüratları ve barış mesajları arasında Yunan bayrağı ile sahneye çıkan grubun Yatsı ezanı okunmaya başlaması ile birlikte müziği ve dansı kesmesi alanı dolduran yüzlerce kişi tarafından ayakta alkışlandı. Ezanın bitmesi ile birlikte oyunlarına kaldıkları yerden devam eden gurup, sahneden yine alkışlar eşliğinde uğurlandı.

Festivalin ikinci gününde ise tanıdık sahneler canlandırıldı misafir ekipler tarafından. Özellikle Macaristan Halk Dansları Topluluğu'nun hızlı tempoda sahneledikleri ve zaman zaman Karadeniz'in meşhur horonundan figürlerin yer aldığı gösteri hayranlıkla izlendi.

Festivalde Belediye Başkanı Murat Aydın, katılımcılara Zeytinburnu ve Türkiye'yi daha iyi hatırlamaları için çeşitli hediyeler verirken, kendisine takdim edilen hediyeleri de geri çevirmedi. Aydın, festivale desteklerinden dolayı katılımcı ülkelere teşekkür etti.

Zeytinburnu Belediyesi Hizmet Binası önünde gerçekleştirilen ve iki gün süren festivalde sırasıyla Tayvan, Yakutistan, İspanya, Yunanistan, Litvanya, İtalya, Hırvatistan, Macaristan ve Türkiye halk dansları toplulukları sahne aldı.

Mehmet Arifoğlu-Kenthaber/İstanbul
Yayın Tarihi : 30 Ağustos 2005 Salı 13:24:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?