23
Mayıs
2024
Perşembe
KÜLTÜR/SANAT
Belediye Sayfaları

'Yöresel Günler' başladı

Zeytinburnu Belediyesi'nin farklı kültürleri buluşturmak amacıyla gerçekleştirdiği Yöresel Günler muhteşem bir gece ile start aldı. Rumeliler gecesinde konuşan Başkan Murat Aydın, "Rumeli'ye sahip çıkın. İstanbul fethedilmeden önce Rumeli fethedilmişti" dedi.

İlçede faaliyet gösteren dernekler, belediyenin iftar çadırında kendi kültürlerini yaşatma ve gelecek nesillere aktarma imkanı buldu. Balkanlar'dan Orta Asya'ya kadar geniş bir coğrafyadan insanları barındıran Zeytinburnu, bu özelliği ile adeta Türk dünyasının minyatürü gibi. İşte bu noktadan hareketle de Zeytinburnu Belediyesi, farklı kültürleri düzenlediği bir etkinlik ile aynı çatı altında buluşturdu.

Kura ile belirlenen etkinlik takviminin ilk günü, Rumeli Türkleri ramazan çadırını hına hınç doldurdu. Binlerce kişinin katıldığı geceye tüm Rumeli derneklerinin konfederasyon, vakıf ve onursal başkanlarının yanı sıra siyasi parti başkanları da büyük ilgi gösterdi. Ritim gösterisi ile start alan gecede bir konuşma yapan Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, dünyada kendisini duygulandıran üç yer olduğunu belirterek "Bunlardan biri Mekke-Medine, diğeri Kudüs, üçüncü yer ise Rumeli" dedi. Zeytinburnu'nun medeniyetler buluşmasının gerçekleştiği mekan olduğunun altını çizen Başkan Aydın, Rumeli'ye sahip çıkılması gerektiğini söyledi. "Rumeli'nin İstanbul'dan, Diyarbakır'dan, Giresun'dan, Trabzon'dan ne farkı var?" diye soran Başkan "Ne olur geçmişimize sahip çıkalım. Oralar bizim vatanımızdır. İstanbul fethedilmeden Rumeli fethedildi. İstanbul'u sizler fethettiniz. İşte bir Mehmet Akif Ersoy ve en önemlisi; Cumhuriyet'in kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk. Oralardan yetişip Türk'ün kaderine değiştiren büyük insanlar. Bu insanların değerlerine, geldikleri yerlere sahip çıkalım" diye konuştu. Konuşması zaman zaman alkışlarla ve tezahüratlarla kesilen Başkan Aydın'ın, Zeytinburnu halkına da teşekkür ederek "Eğer sizler olmasaydınız biz bu tür güzel organizasyonları yapamazdık. Bizler sizlerden aldığımız paralarla bunları gerçekleştiriyoruz. Allah Zeytinburnu halkına daha fazla versin" diyerek konuşmasını tamamladı. Başkan Aydın'ın konuşmasının ardından Rumelili sanatçılar birer birer sahneye çıkarak, çadırı dolduran binlerce kişiye muhteşem bir gece yaşattı. Etkinliğin ikinci gününde ise Batı Trakyalılar, kültürlerini yansıtma imkanı buldu.

19 Eylül'de başlayıp 2 Ekim'de sona erecek etkinlikler kapsamında alevisinden sünnisine, Karadenizlisinden Rumelilisine, Orta Asyalısından Trakyalısına kadar birçok dernek ve sivil toplum örgütü kendi kültürlerini Ramazan çadırında sergileyecek.




Tarih Katılan Dernekler
19 Eylül Pazartesi Rumeliler Derneği
20 Eylül Salı
Trakyalılar Derneği
21 Eylül Çarşamba Çankırılılar Derneği
22 Eylül Perşembe Sivaslılar Derneği
23 Eylül Cuma Konya Bozkır Derneği
24 Eylül Cumartesi Elazığlılar Derneği
25 Eylül Pazar Sinoplular Derneği
26 Eylül Pazartesi Köprülüler Derneği
27 Eylül Salı Samsunlular Derneği
28 Eylül Çarşamba Tüm Giresunlular Derneği
29 Eylül Perşembe Tüm Kastamonulular Derneği
30 Eylül Cuma Kazak Türkleri Vakfı
01 Ekim Cumartesi Erikli Baba Kültür Derneği
02 Ekim Pazar Karadenizliler Derneği




19 Eylül - 2 Ekim 2005

Hergün 20.00 - 24.00 arası Belediye Hizmet Binası önü.
Mehmet Arifoğlu-Kenthaber/İstanbul
Yayın Tarihi : 21 Eylül 2005 Çarşamba 11:44:09
Güncelleme :31 Ekim 2005 Pazartesi 21:16:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?