6
Mayıs
2024
Pazertesi
EĞİTİM

"Hidrojenle çalışan araç projesi"

Sakarya Üniversitesi'nde (SAÜ) Makine Mühendisliği, Elektrik ve Elektronik Bölümleri'nde öğrenim gören 10 genç, kısıtlı imkanlarıyla 150 YTL'ye hidrojenle çalışan araç projesi geliştirdiler.
 
SAÜ'de öğrenim gören Makina Mühendisliği Bölümü'nden Kamuran Altay, Uzay Barış Aras, Sena Korkmaz, Sefer Volkan Kubilay, Hasan Kahraman, Abdullah Alp Atasoy, Sefer Altıntaş, Elektrik Bölümü'nden Ramazan Sofuoğlu ve Yasin Çoksörer ile Elektronik Bölümü'nden Murat Ürün, TÜBİTAK'ın güneş enerjisiyle çalışan araçlardan sonra yakıt piliyle çalışan araçlar için düzenlediği yarışma katılmak üzere, Hidrocartal takımı adını verdikleri çalışma grubu ile hidrojenle çalışan araç geliştirdiler.

Hidrojenle çalışan aracın, gerekli şartlar sağlandığında 1 litre hidrojenle 2 bin 900 kilometre yol katedebileceği belirtildi. Üniversitede 2 ay süren çalışma sonrasında öğrencilerin yaptığı yarışmaya katılma başvurusunun da TÜBİTAK tarafından kabul edildiği bildirildi.
 
Hidrocartal takımı kaptanı olan Kamuran Altay, projenin her aşamasında 9 arkadaşının büyük katkıları olduğunu belirterek, "Artık günümüzde hidrojenin geleceğin enerjisi olduğunu kimse inkar edemez. Biz de bu amaçla TÜBİTAK'ın düzenlediği yarışmaya katılmak üzere arkadaşlarımızla birlikte Hidrocartal adını verdiğimiz aracı geliştirdik. Bu proje için yaptığımız harcama 150 YTL. Bu proje başka yerde hazırlansa en az 5 bin YTL'ye mal olurdu. Proje aşamasında olan aracın tamamının ortaya çıkması için 78 bin YTL'ye ihtiyacımız var" dedi.

Altay, geliştirdikleri aracın yakıt olarak hidrojenle çalışmasının da ekonomik olacağını ifade ederek, "Geliştirdiğimiz araç doğada bulunan Bor madeninden hatta sudan üretilebilen hidrojen ile çalıştığı için çok ekonomik. Zaten bir çok otomobil firması artık hidrojenle çalışan araçlar üretmeye başladı. Biz üniversiteli gençler olarak bu projeyi hayata geçirmek için sponsorlardan destek bekliyoruz" şeklinde konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 23 Eylül 2006 Cumartesi 17:00:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?