6
Mayıs
2024
Pazertesi
EĞİTİM

Güneş enerjisiyle çalışan tekne yaptı

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İleri Teknolojiler Uygulama Topluluğu (SAİTEM), güneş enerjisiyle çalışan tekne yaptı.

Yapımına 25 Ağustos 2006 tarihinde başlanan ve SATEK adı verilen tekne, enerji ve hareket testlerinin tamamlanması amacıyla 3 Ekim 2006 tarihinde Muğla'nın Marmaris İlçesi'ndeki Marmaris Sahil Güvenlik Komutanlığı yakınından denize indirildi.
 
Test sonuçları oldukça başarılı geçen SAÜ Güneş Teknesi (SATEK), 1/2 güç ile yaklaşık 15 deniz mili hıza ulaşmayı başardı. Bölgedeki deniz trafiği nedeniyle daha yüksek hızlara çıkılamamasına rağmen tekne, performansı ile izleyenleri kendine hayran bıraktı.
 
Proje yönetimini Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümü öğrencisi Ersin Arslan'ın yaptığı çalışma aynı bölümden Barış Akyüz, Hüsnü Alkan, Makine Mühendisliği bölümünden Önder İnce ve Teknik Eğitim Fakültesi Metal Öğretmenliği bölümünden Ali Gök'ten oluşan 5 kişilik bir ekip tarafından 37 günde tamamlandı.
 
Daha önce SAGUAR X4 ve SAGUAR X5 adlı güneş arabalarını üreten topluluk, Adapazarı MYO öğrencilerinden Murat Aladağ sponsorluğunda, SAÜ Rektörlüğü başta olmak üzere, TÜBİTAK, Marmaris Yaman Yılmaz Mühendislik ve Barış Motor firmaları tarafından desteklendi.
 
SATEK'in, 5 kişi taşıma kapasitesine sahip, 5,36 metre uzunluğunda 1,96 metre eninde, 90 cm freeboard, 1 metre draft yüksekliğinde olduğu, güneşten alınan elektriksel enerjinin, mekanik enerjiye dönüşümünü sağlayan yüksek verimli mıknatıslı bir elektrik motoru olan ve nominal -10 deniz mili hızla seyreden, dalgalara karşı kararlı bir tekne olduğu belirtildi. Güneşli günlerde düşük hızla gece ve gündüz hiç durmadan yol alabilen teknenin 800 wh giriş sağlayan güneş gözelerine, 14 bin 208 wh'lik itiş, bin 660 wh'lık servis batarya odalarına sahip bulunduğu, yön ve hareket kontrolünün uçaklarda olduğu gibi sadece bir joy-stick ile yapılabildiği, Kokpit kısmının su geçirmez olduğu, aracın genel amaçlı kullanım için kullanıcılara 12 V doğru ve 220 V alternatif akım sağlayabildiği kaydedildi.
 
SATEK'in önümüzdeki günlerde Sapanca Gölüne getirileceği ve SAÜ kampusünden uzaktan kumanda ile insansız hareket çalışılmalarının burada sürdürüleceği bildirildi.
İHA
Yayın Tarihi : 5 Ekim 2006 Perşembe 17:01:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?