30
Nisan
2024
Salı
KÜLTÜR/SANAT

Tarihi evler bir bir yok oluyor

Tekirdağ'ın tarihi dokusunun en önemli örneklerinden olan tarihi ahşap evler, ilgisizlik ve olumsuz hava şartları dolayısıyla birer birer yok oluyor.

Tekirdağ'da 300 civarında bulunan tarihi ahşap evlerin SİT alanı olarak kabul edilmesi nedeniyle, Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan izin alınmadan herhangi bir işlem yapılamaması en büyük engel olarak göze batıyor. Tekirdağ'ın tarihi dokusunun göz göre göre yok olduğunu dile getiren vatandaşlar da yetkililerden, bir an önce tarihi evlerin kurtarılması ve restore edilmesi için çalışma yapılmasını istiyor.

Tekirdağ Valiliği olarak tarihi evlerle ilgili çalışmaları devam ettirdiklerini belirten Vali Aydın Nezih Doğan, Valilik olarak özel idare bütçesinden bir tarihi evi restore ederek kültür evi haline getireceklerini, Tekirdağ'ın tarihi dokusunun yok olmaması için ne gerekiyorsa yapılacağını söyledi.

Tarihi ahşap evlerin, etrafının çevrilerek gerekli koruma önlemlerinin alınmamasından dolayı yersiz yurtsuz kişilerce özellikle kış aylarında tahtalarının sökülerek yakacak olarak kullanıldığını belirten çevre sakinleri, şehir adına kötü görünümler oluşturan harap evler için bir çözüm beklediklerini söylüyor.

Adeta harabe görünümünde olan ahşap evlerin çevre adına en önemli sıkıntılarından birisi de madde bağımlısı kişiler tarafından kullanılması. Evlerin yakınında oturan çevre sakinleri, ilgililerden konuya bir an önce bir çözüm getirilmesi gerektiğini ve yıkılma konumuna gelmiş evlerin yoldan geçen insanlar için tehlike oluşturduğuna dikkat çekiyor.

.
Yayın Tarihi : 19 Nisan 2006 Çarşamba 17:16:44
Güncelleme :19 Nisan 2006 Çarşamba 17:27:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?