17
Haziran
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Hayırseverlik değil, Toplumsal Dayanışma

Hayırseverlik, toplumsal anlamda bir dikey harekettir. Hali vakti yerinde olan sıkıntı yaşayana el uzatır. Destek çıkar. Sosyal paylaşım ya da dayanışmada ise yatay hareketlilik vardır. Ne eksikse o eksiği kapama, telafi etme anlayışı vardır o yüzden de eşitlik söz konusudur.

Toplumumuzda dayanışma, hayırseverlikten daha yaygın bir unsurdu. Tuzu eksik olan komşusundan alırdı çekinmeden çünkü şunu bilirdi yarında onun şekeri bitmiş olacak. Komşular sırtından geçinme olarak görmezlerdi bu davranışı zaten normaldi de. Arkadaşlıklarda ise bir yere gidileceği zaman kıyafeti olmayan olana verirdi. Ne kadar doğru tartışılır ama ‘aynı kapta’ yemek yiyen bir toplumduk biz. Arkadaşımızın, akrabalarımızın, komşularımızın çocukları kendi çocuğumuz gibi sahiplenilirdi.

Gün oldu devran döndü. Bir zehir içimize girdi. Paylaşımcı hareketlerimiz enayilik diye algılandı. Her şeyin bir fiyatı vardı. Komşu komşunun külüne muhtaç değildi artık. Herkes paraya muhtaçtı. Nasıl da fakir bir toplum olabildik. Oysa ki ülke ekonomisi Afrika sınırlarında değilken doymuyorduk. Gözümüzü bir açlık kaplamıştı. Doymuyor sürekli tüketiyorduk. Sadece parayı tüketmiyorduk. Dostluklar, Komşuluklar, Aşkı, Sevdayı, İnançlarımızı… Komşularımızı tanımaz olduk, tüm iletişimimiz sanal dünyadan ilerliyordu o da ne kadar birbirimizi anlayabilmişsek kısacası öylesine. Sonra baktık yalnızlık devreye girmiş zaten doymayan hep aç olan toplumlarda kapıda bekler yabancılaşma. İçten içe eritir toplumu adımız değişir ; Antidepresan toplumu olur.

Kutu kutu paralar! Toplanır oldu hayırseverlik adı altında. Bir zamanlar hayır etmek için bu kadar paraya ihtiyaç duyulmazdı. Kimsenin güç gösterisi yapmasına da gerek yoktu çünkü insanlar şunu bilirlerdi ‘bugün bende olan yarın olmaya bilir, arkadaşımda olur o da bana verir’ bu düşünce toplumu rahatladır. Gelecek korkusu yaşanmamasına neden olurdu.

Şimdi herkes hayırsever, başka bir sınıf başka bir sınıfa el uzatıyor. El uzatırken de unutmuyor fotoğraf çektirmeyi. Sitem zaten kanayan yara açmaya müsait o yüzden bu yara kapama işini sınıf hareketine dönüştürüyor. Hayırseverlik hareketliliğini hızlandırıyor git gide çünkü sistem sürekli açık veriyor. Sistem açık verdikçe yardım elleri uzanıyor yarası olana. İyi elde var bundan kar elde etmek isteyende. Nasıl ayırırız iyiyi kötüyü çözmek zor. Oysaki toplumsal dayanışmada hepimiz iyi olmak zorundaydık çünkü kötü olanı eritmek kolaydı, aramızdan dışlardık yoksa. Şimdiki yaşam biçimimiz toplumsal dayanışmanın cezası; Yalnızlaştırma.

Sevgiyle kalın…

Yayın Tarihi : 13 Ocak 2014 Pazartesi 12:28:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?