3
Mayıs
2025
Cumartesi
ANASAYFA

Yağma başladı mı?

Üçüncü Boğaz Köprüsü ve bağlantılı otoyolları için saptanan yeni güzergâhın % 90’a yakın kısmının Hazine arazilerinden geçeceği, bu nedenle kamulaştırmalarda fazla bedel ödenmeyeceği gibi bu arazilerin yapılaşmaya açılmalarının da olanak dışı olduğu Sayın Bakan tarafından ifade edilmişti.

İçimize su serpen bu demecin üzerinden bir hafta, on gün dahi geçmeden, köprü ayağının Anadolu yakasında bulunan Poyrazköy’ün Hazine arazileri üzerinde dozerlerin çalışmaya başladığı, arazinin tesviye edilerek ağaçlandırıldığı haberini aldık. Bu olay üzerine köylünün gerekli mercilere başvurduğu, şu ana kadar herhangi bir ilgilinin konu ile ilgilenmediği de gelen haberler arasında.

Hazine arazileri üzerinde gecekondu diye anılan, aslında gündüz kondu olan kaçak yapılaşmaların oluştuğu, bu oluşumlar sırasında ilgililerin kıllarının dahi kıpırdamadığı herkesin bildiği bir vakıa. Kitle halinde gelişen bu oldubittiler karşısında hükümetlerin seçim zamanları arifesinde imar afları çıkarıp tapu dağıtımına giriştikleri de bir vakıa. Bu gibi yerleşimlerde yapılan yerel imar planları ile gecekonduların yerini apartmanların, hatta gökdelenlerin aldığı da bir vakıa. Daha ne söyleyeyim, bunların hepsi kronolojik sıra içinde gerçekleşen realiteler olunca, dozer tesviyeleri ile başlayan bu hareket bizleri korkutmasın da ne olsun?

Aslında illegal olaylar dışında, Hazine arazilerini legal yollardan satın alma veya kiralama işlemleri de var. Bu gibi satışların gerekçesi, arazilerin ekonomiye kazandırılması ve Hazineye gelir sağlanması oluyor. Şu aralar, Hazine arazilerinin satışına olanak veren ve 06.02.1995 tarihle 23207 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanmış bulunan 4070 sayılı yasada bulunan bazı bürokratik engellerin kaldırılması gündemde. Millî Emlâk Genel Müdürlüğünün yaptığı çalışmalar ve yasal prosedür sonuçlanırsa arsa satışlarının hız kazanacağını umuyor, Millî Emlâk’in elinde büyüklü küçüklü 3 milyon kadar emlâkin bulunduğunu, satışlarla bütçeye önemli katkı sağlayacaklarını söylüyorlar.

Bir de Hazine arazilerinin satışı veya kiralanması suretiyle arazi üzerinde özel veya tüzel kişilerce ağaçlandırma yapılması hakkında bir yasa var. Bu yasa, 23.02.1998 tarihle 23267 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanmış bulunuyor. Köy tüzel kişilikleri, orman köyleri kalkındırma kooperatifleri, o bölgele ikamet eden gerçek kişiler yanında diğer gerçek kişiler de bu yasadan yararlanabiliyorlar. Ancak ağaçlandırılmasına izin verilecek Hazine arazilerinin mera, yaylak, kışlaklar; turizm bölge, alan ve merkezleri; deniz, göl, baraj, gölet kıyıları; I.- IV. sınıf tarım arazileri dışında olması gibi şartları içermesi gerekiyor.

Kiralama veya satış, ihale yasası hükümlerine göre gerçekleşebiliyor. Kiralama süresi 10 yıla kadar olup, orman mühendislerinin proje ve nezaretine göre gerçekleşen ağaçlandırmalarda süre 99 yıla kadar uzatılabiliyor. Yeni köprü güzergâhında, legal yeşillendirmeler bahanesi ile oluşabilecek yağma olaylarına göz açtırılmamasını diliyoruz.

yerguvenc@gmail.com  
 

Yayın Tarihi : 14 Mayıs 2010 Cuma 11:16:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?