25
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Yıldızlı Göğün Üzerinde

2010 Avrupa Kültür Başkenti İSTANBUL, diğer Avrupa Kültür Başkenti ESSEN (RUHR) ile önemli bir kültür kardeşliği etkinliğinde buluşuyor. Essen Türk Başkonsolosluğu himayesinde gerçekleşecek etkinlik, Ludvig van Beethoven’in 9. Senfonisi ile Ahmet Adnan Saygun’un Yunus Emre Oratoryosu koral bölümlerinden oluşan bir konser. Bu güzel buluşma, modern Türkiye’nin aydınlık yüzü ile AB’nin özgürlük sesini bir arada dinlememizi sağlıyor.

Her iki korodan dinleyeceğimiz bu müzik şöleni, Beşiktaş Belediyesi, Akatlar, Mustafa Kemal Merkezi Attila İlhan Salonu’nda, 08 Nisan 2010 Perşembe günü, saat 20:00’de gerçekleşecek. Müziksever okurlarımın bu fırsatı kaçırmamalarını diliyor, sözü İstanbul Avrupa Korosu Yönetim Kurulu üyesi İlgen MANİZADE ÇETİN’e bırakıyorum:

Koral müzik, insan sesini ve çok sesliliği temsil eder. Çok seslilik ise bir harmoni içerisinde birlikteliği, dayanışmayı, takım çalışmasını, dostluğu, kardeşliği, sevgiyi, bir olmayı beraberinde getirir. Farklı olmayı, ama farklılıklara saygı duymayı ve kucaklamayı öğretir. İnsani duyguları, inancı ve coşkuyu över. Dünya var oldukça, insanoğlu var oldukça müziğin çok sesliliği ve insanın çok sesliliği hep var olacaktır.

Ünlü Alman şair Schiller, Neş’eye Çağrı şiirinin dizelerini yazarken insan ve Tanrı sevgisine dayalı felsefesinden çok etkilenmiştir. Ünlü Alman besteci Beethoven ise 9. senfonisini (koral senfoni) bestelerken Schiller’in Neş’eye Çağrı şiirinden etkilenerek senfoniyi bestelemiş ve eserinde çok sesliliği, ilk defa bir senfonide insan sesini kullanarak, vurgulamıştır.

Ünlü bestecimiz Ahmet Adnan Saygun ise, Yunus Emre Oratoryosunu bestelerken Beethoven’in 9. senfonisinden ilham alarak Türk müziği motifleri ve Yunus Emre dizeleriyle Oratoryosunu yapılandırmıştır.

Bu konser, 2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti ve RUHR2010 Avrupa Kültür Başkenti TWINS2010 kapsamında gerçekleştirilecek ortak bir konser projesidir.

Konserde Ludvig van BEETHOVEN’in 9. Senfoni koral bölümü ve Ahmet Adnan SAYGUN’un Yunus Emre Oratoryosu koral bölümleri seslendirilecektir.

Koro: İstanbul Avrupa Korosu ve Confido Vocale Camerata Korosu
Orkestra: Confido Vocale Camerata Orkesrası
Şef: Bodo Saworovski
Koro Şefi: Gökçen Koray
Solistler: İstanbul Devlet Opera ve Balesi sanatçıları

Ahmet Adnan Saygun’un, ilk büyük eseri olan ‘’Yunus Emre Oratoryosu’’nda Ulu Önderimiz ATATÜRK’ün Türkiye’nin müzik atılımında öngördüğü; ulusal değerleri çağdaş tekniklerle işleme felsefesi en güzel şekilde gerçekleştirilmiştir. ‘’Yunus Emre Oratoryosu’’nun en önemli özelliklerinden biri de XIV. Yüzyıl Türk kültür ve hümanizmasını temsil eden Yunus Emre ile çağdaş Türk müzik sanatının eşsiz bir sentezini yapmış olmasıdır.

Yunus Emre, yalnız büyük bir halk şairi değil, fikirleri ile Türk düşünce yaşamına damgasını vurmuş ulu bir filozoftur. Bütün yaşam içeriği Tanrı’ya inanç ve insanlık sevgisi ile örülmüş eşsiz bir hümanizmi yansıtır. Ona göre, gerçeğe giden yol tek değildir. Yaradan’a ulaştıran her inanç kutsaldır.

Beethoven’in Dokuzuncu Senfonisindeki Neş’e teması ile Yunus Emre Oratoryosu’nun aşk teması motifsel yapı bakımından birbirine benzemektedir.

Burada asıl önemli olan, Beethoven’in müziğine ilham veren Schiller’in insan sevgisi i,le Yunus Emre’nin XIV. Yüzyılın derinliklerinden seslenen dizelerinin şöyle kucaklaşmalarıdır:

Düşmanımız kindir bizim
Biz kimseye kin tutmayız
Kamu âlem birdir bize

Konserimize bekliyoruz, desteğiniz için İstanbul Avrupa Korosu adına teşekkür ederiz.

İlgen MANİZADE ÇETİN
İstanbul Avrupa Korosu Yönetim Kurulu üyesi

Bu güzel fırsatı, siz müziksever okurlarımızın değerlendireceğinizi umuyor, konser posterinin Türkçe versiyonunu bu yazı beraberinde sunuyorum.


yerguvenc@gmail.com  
 

Yayın Tarihi : 3 Nisan 2010 Cumartesi 12:15:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Teoman Törün IP: 85.103.96.xxx Tarih : 5.04.2010 11:43:54

Humanizma aşkının nefis bir sunusu... Ben de aynı aşka kapılarak oğlumun adını "EMRE" koymuştum. İstanbul Avrupa Korosunun bizler için büyük bir olay olacak konserinden yoksun kalmak istemezdim; ama eşimin yazlığa gidp bir ön hazırlık yapma sürecinde olması ve bu yaşdaki müşkülpesentliğimle bana epey sapa gelecek Kültür Merkezine gitmem biraz kuşkulu görülüyor. İnşaallah Tanrı güç verir, bu konserin keyfini birlikde çıkarırız. Koro Yönetim Kurulu üyesi Sayın Manizade senin yakın dostun Atiila Manizadenin aile bireylerinden...