16
Mayıs
2024
Perşembe
EĞİTİM

Boynuna kalem sapladı

Adana'da lise son sınıf öğrencisi, tuvalette sigara içtiği gerekçesiyle tartıştığı birinci sınıf öğrencisinin boynuna kalem sapladı.

Alınan bilgiye göre, lise son öğrencisi Ö.B. (17), okulun tuvaletinde sigara içerken karşılaştığı A.T. (15) ile tartışmaya başladı. Ö.B'nin tuvalette sigara içmemesi yönünde uyardığı A.T'nin ''Sen de burada sigara içiyorsun. Ben içsem ne olur?'' diye tepki göstermesi üzerine başlayan tartışma, kavgaya dönüştü.

Ö.B, cebinden çıkardığı kalemi A.T'nin boynuna sapladı. Okul yöneticilerinin ayırdığı kavganın ardından Ö.B. ifadesi alınmak üzere Çocukları Koruma Şube Müdürlüğüne götürülürken, A.T. Adana Numune Hastanesinde tedavi altına alındı.


İCİŞLERİ'NDEN OKULLARA GENELGE

Öte yandan İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, "okullar ve çevresinde alınacacak tedbirler" konusunda bir genelge yayınladı. Aksu, eğitim-öğretim dönemi boyunca okul idareleri ile irtibat kurularak, okul çevrelerinde öğrencileri suça itebilecek yerler ile internet kafe, kafeterya gibi yerlerin denetimlerinin sıklaştırılması talimatı verdi.

Aksu, genelgesinde "çocuk ve gençlerin şiddet hareketleri, kötü alışkanlıklar ve her türlü istismara karşı korunması ve gelişimlerinin sağlanması vazgeçilmez bir gerekliliktir" dedi.

Çocuk ve gençlere zarar verebilecek hareketlerin her geçen gün yaygınlaşma eğilimi göstermesi, özellikle eğitim çağındaki çocuklara yönelik şiddet hareketleri, kötü alışkanlıklar, çocuklar ile gençleri suça iten faktörlerin varlığının kolluk güçlerini diğer kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarıyla koordineli çalışmaya zorunlu kıldığına dikkat çeken Aksu bu amaçla kolluk birim amirlerinin mıntıkalarında bulunan okul idarecileri ile görüşmeler yaparak öğrenci ve okul güvenliği konularında neler yapılabileceği hususlarını belirlemelerini istedi.

Her okul için sorumluluk alanları dikkate alınarak uygun birimlerden rütbeli bir personel tespit edilerek görevlendirilmesi ve bu personelin irtibat bilgilerinin ilgili okul idarecilerine verilmesinin sağlanmasını söyleyen Aksu, eğitim-öğretim dönemi boyunca okul idareleri ile irtibat kurularak, okul çevrelerinde öğrencileri suça itebilecek yerler ile internet kafe, kafeterya gibi yerlerin denetimlerinin sıklaştırılması talimatı verdi.

Aksu, okullarda "şiddete meyilli" öğrencilerin tespit edilmesi halinde; ilgili personel, okul idaresi, aile, rehberlik servisleri ve ilgili meslek uzmanlarının bir araya gelerek, bu öğrencilerin topluma yararlı bireyler haline getirilmeleri yönünde gerekli çalışmaların yapılmasının sağlanmasını da istedi.

Aksu, "Gençlerin ve çocukların fiziksel ve ruhsal gelişimini olumsuz yönde etkileyen madde kullanımı ve bağımlılığı ile her türlü istismarın önlenmesine yönelik tedbirlere okullar ve çevresinde ağırlık verilecektir" dedi.

Uyuşturucu madde kullanımının engellenmesine yönelik olarak düzenlenecek seminer, kurs gibi her türlü eğitim faaliyetinin uzman görevliler tarafından verilmesini, bu eğitim faaliyetlerinin "ilköğretim öğrencilerinin merakını" uyandıracağından, en az lise ve dengi okullar ile üniversite gençliğine yönelik olarak düzenlenmesini isteyen Aksu, okullarda alınan güvenlik tedbirleri gözden geçirilerek, buralarda görev alan personelin öğrencilerin yaş ve hissiyatlarını da dikkate alarak hareket etmelerinin sağlanmasını önerdi.

Aksu, öğrenci servisleri, özel güvenlik elemanları, temizlik şirketi ve kantin işletmecileri ile çalışanlarının açık kimliklerinin, adreslerinin okul idarelerinde bulundurulması talimatı verdi.

Aksu, "Öğrencilerin ruhsal, fiziki ya da cinsel istismarına yol açabilecek müstehcen neşriyat, uyuşturucu gibi zararlı unsurlardan korunması noktasında bu kişilerin de bilgilendirilmesi yönünde gerekli çalışmalar yapılacaktır" dedi.

Aksu aile içinde şiddet ve her türlü istismara maruz kalan çocuk ve gençlerin okullarda tespit edilmesi halinde kolluk birimleri tarafından gerekli kanuni işlemlerin yapılması konusunda titiz davranılmasını istedi.

Sabah
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2006 Cuma 17:45:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?