5
Mayıs
2024
Pazar
EĞİTİM

Öğretmenler tebeşir bıraktı

Adana'da öğretmenler, tebeşir bırakma eylemi yaptı.
Milli Eğitim Müdürlüğü binası önünde toplanan Türkiye Kamu-Sen'e bağlı Türk Eğitim-Sen Adana 1, 2 ve 3 No'lu Şubeleri'ne bağlı üye öğretmenler, getirdikleri tebeşirleri bırakıp kalemlerini kırarken, hizmetliler de süpürge kırıp önlüklerini parçaladı.
Burada bir basın açıklaması yapan Türkiye Kamu-Sen Adana İl Temsilcisi ve Türk Eğitim-Sen Adana Eğitim-Sen Adana 2 No'lu Şube Başkanı Kamil Köse, Türkiye'de görev yapan öğretmenlerin bir çok ülkedeki meslektaşlarından daha düşük maaş aldığını söyledi.

KENDİLERİNİ BAŞARILI BULMUYORLAR

Öğretmenlerin yüzde 70'inin kendilerini mesleklerinde başarılı bulmadığı ortaya çıktı.
Bağımsız Eğitimciler Sendikası tarafından Türkiye genelinde bin 550 öğretmen arasında yapılan araştırmanın sonuçları açıklandı. Araştırmanın sonuçları şöyle:
- Durumlarından memnun olmadıklarından dolayı, hizmet yılını tamamlar tamamlamaz emekli olmak isteyenlerin oranı yüzde 87.
- Eğitim çalışanlarının yüzde 85'i fırsat tanınması durumunda daha iyi ücret veren ve sosyal haklar tanıyan devlet kuruluşlarına yatay geçiş istiyor.
- Yüzde 91'i, yöneticileri yetersiz, donanımsız, siyasete angaje olmuş ve başarısız görüyor.
- Öğretmenler en az sorunu eğitim bileşenleri arasında öğrenci ve velilerle yaşıyor.
- Yüzde 74'ü yaşadıkları sorunları yöneticileriyle paylaşmıyor.
- Eğitim çalışanlarının yüzde 73'ü okuldaki çalışma şartlarından, yüzde 82'si okuldaki çalışma ortamından, yüzde 88'i okul ve evi arasındaki mesafeden memnun değil.
- Eğitim çalışanlarının yüzde 85'i, masraflı oluşu ve ücretlerde, terfilerde geçerliliği olmaması nedeniyle, kendini yenileme, geliştirme, yüksek lisans-doktora gibi akademik çalışmalar yapmayı düşünmüyor.
- Öğretmenlerin yüzde 44'ü hafta sonlarında, yüzde 79'u ara ve yaz tatilinde çalışıyor.
- Öğretmenlerden yüzde 88'i "Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'i, politikacı olarak mı, yoksa öğretmenlerin bakanı olarak mı görüyorsunuz" sorusunu "politikacı" olarak yanıtladı.
- Eğitim çalışanlarının yüzde 65'i işiyle, özel hayatı arasında denge kuramazken, yüzde 79'unun ise ciddi ekonomik sorunları bulunuyor.
- Öğretmenlerin yüzde 69'u "Bir eğitimci olarak kendinizi yeterli ve başarılı buluyor musunuz?" sorusuna, "hayır" cevabını verdi.
- "Çocuğunuza hangi mesleği önerirsiniz" sorusuna, öğretmenlerin yüzde 33'ü bankacılık, işletme, borsa, yüzde 19'u doktorluk, yüzde 14'ü bilgisayar mühendisliği ve diğer mühendislikler, yüzde 11'i avukatlık, hakimlik ve kamu yöneticiliği, yüzde 10'u subaylık diye cevap verdi. Çocuğunun öğretmen olmasını isteyenlerin yüzde 7'si ise öğretmenliği tavsiye ediyor.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Kasım 2005 Çarşamba 14:18:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?