5
Mayıs
2024
Pazar
EĞİTİM

Üniversitede gergin açılış

Çukurova Üniversitesi'nin (ÇÜ) yeni akademik yılı törenle açıldı. Salon ve dışarıda sol grup öğrencilerin protestosuna sahne olan törende sağlık alanındaki çalışmalarından dolayı işadamı Bülent Eczacıbaşı'na fahri doktora unvanı verildi.

Merkez Balcalı Kampusu Mithat Özhan Amfisi'nde düzenlenen ve müzik dinletisiyle başlayan törende bir konuşma yapan ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu, Kıbrıs konusundaki hassasiyetin devam etmesi gerektiğini belirterek, "Üniversitelerimiz ülke sorunlarına duyarlıdır. Bu konuda kendi üstüne düşeni en iyi şekilde yapacak bilgi birikimine ve değerlendirme gücüne sahiptir. Kıbrıs ülkemiz için milli bir sorundur. AB ve bir çok uluslararası platformda, gündemin en önemli maddelerinden birisi olması, çok önemli bir konumda olmasından kaynaklanmaktadır. Kıbrıs konusundaki hassasiyetlerin devam etmesi gerekmektedir" dedi.

Sözde Ermeni soykırımı iddialarına da değinen Akınoğlu, "Bazı çevrelerce soykırım diye adlandırılmak istenen soruna bilimsel gerçeklerle açık, konunun her yönüyle tartışılabileceği geniş katılımlı uluslararası toplantılarda, üniversitelerimizin katılımı ile çözüm bulunması gerekir" diye konuştu.

Türkiye'nin güçlü bir ülke olduğunun da altını çizen Akınoğlu, şunları kaydetti:
"AB, özelliklerimizden ödün vererek kendimizi kabul ettireceğimiz bir kurum değildir. Türk toplumu tarih boyunca ne zaman nasıl davranması gerektiğini çok iyi bilmiştir. Kendisine yapılan haksızlıklara, ulusal birliğini ve benliğini tehlikeye düşürebilecek tuzaklara düşmemiştir. Zorluklarla baş edebilecek tarihe, bilgi birikimine ve eğitilmiş insan gücüne ve çok güçlü bir orduya sahiptir. Çok önemli gördüğümüz bir diğer konu ise bölücü terör örgütünün amacıdır. Amaç Anayasamızın değiştirilmesi dahi teklif edilemeyecek 3. maddesini değiştirmeyi, tartışmaya açmaktır. Türkiye Cumhuriyeti üniter bir devlettir. Terör örgütü bu amacına ulaşamadı. Birliğimizi bozmak isteyenlerin oyununa gelmemek hepimizin ortak görevi olmalıdır."

Akınoğlu'nun konuşması sırasında salonda bulunan ve isminin Mehmet Gökmen olduğu belirlenen bir öğrenci elinde bulunan "F tipi üniversite istemiyoruz" yazılı bir pankart açmak istedi. Gösterici, güvenlik görevlileri tarafından etkisiz hale getirilirken, amfiden çıkarıldı.
Daha sonra Rektör Akınoğlu tarafından sağlık alanındaki çalışmalarından dolayı Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı'na fahri doktora unvanı verildi.

Eczacıbaşı, cüppesini giydikten sonra yaptığı açıklamada, üniversite senatosu tarafından kendisine layık görülen bu unvanın onurunu yaşamım boyunca taşıyacağını söyledi.
Konuşmaların ardından, Prof. Dr. Namık Kemal Pak tarafından verilen açılış dersiyle tören sona ererken, amfi dışarısında bir grup öğrenci ise, öğrenci kimlik kartlarıyla protesto gösterisi yaptı. Yaklaşık 10 kişilik öğrenci grubu üniversitenin kendilerine ait olduğunu vurgulayarak, amfiye alınmadıklarını söyledi. Bir süre slogan atan öğrenciler, olaysız dağıldı.

.
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2005 Salı 18:11:51
Güncelleme :14 Ekim 2005 Cuma 00:02:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?