2
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

600 palmiye ağacı öldü

Adana'da "kırmızı palmiye böceği"nin zarar verdiği 600 palmiye ağacının öldüğü, 150'sinin kurtarıldığı bildirildi.

Adana Büyükşehir Beldeyesi Çevre ve Dışişler Danışmanı, Uluslararası Kırmızı Palmiye Böceği Çalıştayı Koordinatörü Nurettin Çelmeoğlu yaptığı açıklamada, "kırmızı palmiye böceği" ile mücadele kapsamında Kurban Bayramı'nda başlayan palmiyelerde kesim ve ilaçlama çalışmasının olumlu sonuçlar verdiğini söyledi.

Yapılan çalışma sonucunda Adana'da bulunan 6 bin palmiye ağacından 750'sine böceklerin hastalık bulaştırdığını belirten Çelmeoğlu, "Hastalık bulaşan ağaçlara yaklaşık 3 hafta önce ilaçlama çalışması başladı. Ağaçlardan 600 tanesi tamamen öldü, 150'sini kurtarabildik. Ölen ağaçların kesim çalışmaları ise sürüyor. Ölen ağaçların üst kısımlarındaki yapraklarını kesip, üzerini kapattıktan sonra 'konfidor' ve 'hunter' ilaçlarının karışımı olan gaz vererek, içindeki böcekleri öldürüyoruz. Aynı gazı ağacın köklerine de sıkıp, ayrıca gövdeye de ilaç enjekte ediyoruz. Aksi halde bu ağaçtaki böcekler, diğer ağaçlara geçerek onların da ölümüne neden oluyor" dedi.

Yapılan tedavinin mevsimsel olduğunu havaların ısınmasıyla birlikte Şubat ayından itibaren ağaçlara kimyasal duş yapacaklarını vurgulayan Çelmeoğlu, şunları kaydetti:

"Şimdi uygulanan bakımda ölen ağaçlar kesilerek siyah poşetle kapatıldı. Siyah poşetin kullanılmasının amacı güneş enerjisinden faydalanmak ve ilacın diğer canlılara zarar vermesini önlemektir. İspanya'da da aynı uygulama yapılıyor." 3 hafta boyunca uygulanan ilaçlama ve poşet takma işleminden sonra böceklerin diğer ağaçlara sıçramadan tamamen öldüğünü vurgulayan Çelmeoğlu, larvalardan eser kalmadığını, kozaların durduğunu söyledi. Nurettin Çelmeoğlu, mücadele kapsamında, kurtarılabilecek durumdaki ağaçların gövdelerine de ilaç enjekte edildiğini ve böcek yakalayıcı kapanlar asıldığını tamamen ölen ağaçlardaki böceklerin gaz yağı ile açılan çukurlarda yok edildiğini sözlerine ekledi.

 

iha
Yayın Tarihi : 16 Ocak 2008 Çarşamba 10:19:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?