3
Mayıs
2024
Cuma
YAŞAM

Kırmızı Palmiye Böceğiyle mücadele

Adana kent merkezinde yaklaşık 600 ağacın ölmesine neden olan kırmızı palmiye böceğiyle mücadele kapsamında ilk etapta 10 bin ağacın ilaçlanacağı bildirildi.

Adana Büyükşehir Belediyesi Danışmanı ve Uluslararası Kırmızı Palmiye Böceği Çalıştayı Koordinatörü Nurettin Çelmeoğlu, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim görevlileri ve İl Tarım Müdürlüğü yetkililerinin de aralarında bulunduğu kurulun çalışmaları hakkında bilgi vermek üzere düzenlenen toplantıda, böceklerin etkilediği palmiyelerde kesim ve ilaçlama çalışmasının sonuçlarını almaya başladıklarını söyledi.

Böceklerin, 2003 yılında ithal edilen palmiye ağaçlarıyla geldiğini ve daha sonra diğerlerine yayıldığını belirten Çelmeoğlu, böceklerin artık Türkiye'deki diğer doğal yayılma alanlarını da tehdit ettiğine dikkati çekti.
Kent merkezinde yaklaşık 600 palmiye ağacının öldüğünü ve bunların 150'sinin kesildiğini belirten Çelmeoğlu, "Adana kent merkezi başta olmak üzere Kozan, Karataş ve Yumurtalık ilçelerinde toplam 119 bin farklı türlerde palmiye ağacı var" dedi.

Bunlardan 8 bin 547'sinin iğne yapraklı cinsten olduğunu söyleyen Çelmeoğlu, şöyle konuştu:
"İlk etapta 10 bin tane ağaç, böcekten zarar görmemesi için ilaçlanacak. Diğerlerinin ilaçlama işlemleri de gerekli görülmesi halinde devam edecek. Bilindiği üzere zarar gören ağaçlardan 214'ü ilaçlama işlemi yapıldıktan sonra kefenleme sistemi dediğimiz yöntemle naylonla kapatıldı. 86'sına daha aynı işlem uygulanacak. Amacımız böceğin zararını en kısa zamanda önlemek ve daha sonra yok etmek. Yapılan çalışmalardan olumlu sonuçlar almaya başladığımızı söyleyebiliriz." Kırmızı palmiye böceğinin hızla ürediği, bir günde 1 ve 7 kilometre arasında mesafe katedebildiği bildirildi.

 

iha
Yayın Tarihi : 17 Ocak 2008 Perşembe 14:20:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?