5
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Acar'dan çiftçilere uyarı

Adana Vergi Dairesi Başkanı Fatih Acar, çiftçilere üretip sattıkları ürünlerin karşılığında müstahsil makbuzu almalarını, aksi halde Doğrudan Gelir Desteği (DGD) hakkından mahrum olacaklarını söyledi.

Adana Çiftçiler Birliği'ni (AÇB) ziyaret ederek Başkan Cumali Doğru ile üreticilerin sorunları hakkında bilgi alan Adana Vergi Dairesi Başkanı Fatih Acar, 200 dönümden fazla tarlası bulunan üreticilere mektup göndererek, sattıkları ürünlerine karşı müstahsil makbuzu almalarını istediklerini belirtti. Acar, AB yolundaki Türkiye'nin hızla değiştiğini ve değişime her kesimin ayak uydurması gerektiğine işaret ederken, çiftçilerin de gönderdikleri mektubu iyi okuyarak, anlamalarını, yasaya uymamaları halinde hükümetin verdiği Doğrudan Gelir Desteği ve destek primlerinden mahrum olacaklarını söyledi.

Çukurova'da üretim yapan çiftçilerin sorunlarını iyi bildiklerini ve "haksız rekabet"e yol açan yanlışların giderilmesi yolunda Maliye Bakanlığı'na yazı da gönderdiklerini anlatan Acar, "Türkiye'de vergi toplama sorunu var. Vergide yeni yapılanmaya girdik. 50 bin personelle vergiyi daha sağlıklı toplamaya çalışıyoruz. Deftere tabi çiftçi sayısı az ama kayıt dışılıkları yok. Çiftçiden memnunuz. Vergilendiremediğimiz çok geniş alanlar var. Buna çözüm bulmak için buraya geldim. Kimin neyi var hepsi tespit edildi. Çiftçiyi asla cezalandırma niyetimiz yok. Yeni bir milat başlıyor. Adana'da 200 dönüm üzerinde tarlası bulunan 2 bin 730 çiftçiye bilgilendirme amaçlı mektup gönderiyoruz. Çiftçilerimiz panik yapmadan, kendilerine gelen yazıyı dikkatli okuyarak, anladıktan sonra değerlendirsinler" dedi.

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Cumali Doğru da, mısır, pamuk ve buğdayda uygulanan DGD konusundaki adaletsizliğin giderilmesini, 900 dönüm tarlası olan ile 40 dönüm bahçesi olanın bir tutulmamasını, ayrıca miras yasasının değiştirilerek, kadına da aynı hakkın verilmesini istedi. Doğru, ayrıca tarlasını bölmemek için anonim şirket kuran üreticilerin mağdur edilmemesini talep ederek, "Şirket kuran üretici, 'sen şirket oldun' diye desteklerden mahrum edilerek cezalandırılmaya çalışılıyor. Tarım arazilerinin bölünmemesini hükümetler de istemiyor muydu?" diye sordu.

.
Yayın Tarihi : 8 Aralık 2005 Perşembe 15:37:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?