5
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Adana gripte pilot kent

Sağlık Bakanlığı, grip hastalığının ülkedeki seyrini izleyebilmek amacıyla aralarında Adana'nın da bulunduğu 14 ili pilot bölge seçti.

Adana İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Çağlar Çatak, yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığı tarafından, grip hastalığının ülkede seyrini takip edebilmek amacıyla 2004 yılında 9 il, 2005 yılında ise 14 ilin pilot bölge olarak seçildiğini ve griple ilgili çalışmalara başlandığını belirtti.

Adana'nın da bu çalışmayı yapacak iller arasına dahil edildiğini kaydeden Çatak, "Bu çalışma kapsamında ilimizde hizmet veren hastaneler ve sağlık ocaklarından grip vakaları ve sayıları haftalık olarak takip edilmekte ve belirli sayıda alınan numuneler ulusal referans laboratuarımız olan Ankara Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi laboratuarına gönderilmektedir. Bu çalışmalar ülkemizin de içinde bulunduğu 80 ülke laboratuarlarında yapılmakta ve elde edilen bulgular doğrultusunda gribe en çok neden olan virüs tipleri belirlenerek grip aşısının özellikleri yenilenmektedir" dedi.

Adana İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Çağlar Çatak, mevsim koşullarının da dikkate alınarak vatandaşların grip konusunda dikkatli olmalarını istedi. Çatak, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtiler ile başlayan gribin bir enfeksiyon hastalığı olduğunu çocuk ve yaşlılar ile kronik hastalarda ölüme kadar varabilen ciddi sonuçlara yol açtığını söyledi.

.
Yayın Tarihi : 20 Aralık 2005 Salı 13:30:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?