5
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Adana'da bayram tedirginliği

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürü Durali Koçak, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi artan hayvan hareketliliğine karşı endişeli olduklarını bildirdi.

Koçak, Adana, Konya, Mersin, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Hatay'ı da içine alan 16 şehrin İl Tarım Müdürleri, Havyan Sağlığı Daire Başkan ve Şube Müdürleri, Bölge Enstitüsü Müdürleri, Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüleri Müdürleri ile Hayvan Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Programlarının Değerlendirilmesi Toplantısı'na katıldı.

Adana İl Tarım Müdürlüğü'ndeki toplantıda, Türkiye'de hayvan hastalıkları konusunda şap hastalığının ilk sırada yer aldığını, bunu; koyun ve keçi vebası ile çiçek hastalığının takip ettiğini belirten Koçak, hastalıkların önlenmesi konusunda veterinerlerin çok duyarlı olmasını, attıkları imzalara dikkat etmelerini istedi.

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi yetkililere ve vatandaşlara da uyarılarda bulunan Koçak, "Hayvanlarımızı sağlıklı yetiştirip, sağlıklı yerlerde kesip, sağlıklı olarak tüketicilere sunmak durumundayız. Bu kurallara uymazsak sonuçları hepimizi etkiler. Sadece tüketicileri değil, bu iş geriye dönük tekrar üreticileri de vurmaktadır. Bütün kademede görev yapanların kendi üzerlerine düşenleri yerine getirmesini istiyorum. Burada sadece teşkilatımızın değil, kolluk kuvvetlerimizin de büyük yardımına ihtiyacımız var. Özellikle hayvan hareketlerinin hızlanacağı önümüzdeki günlerde yol kontrollerine ağırlık vermeleri lazım. Bu kontrollerde hayvanların sağlık raporlarının olup olmadığına, menşei şahadetnamelerinin olup olmadığına, kulak küpesinin bulunup bulunmadığını, hayvanların kaçak olup olmadığını kontrol etmelerini istiyorum" dedi.

Koruma Kontrol Genel Müdür Durali Koçak, Türkiye'de hemen her Kurban Bayramı döneminde yaklaşık 2 milyon küçükbaş, 500 ile 700 bin de büyükbaş hayvan hareketliliği yaşandığına dikkat çekerek, "Bu küçümsenecek bir rakam değil. Kontrolsüz hareket bizi her zaman endişelendirir. Bu işin doğası gereğidir. Bazen sosyal olayları da dikkate almak lazım. Ama dünyanın hiçbir gelişmiş ülkesinde bir günde bu kadar hayvanı kontrollü kesime tabi tutamazsınız. Üstelik bu kesim ülkenin her tarafında yapılıyorsa, bunu da kabul etmek lazım. Ancak son yıllarda olumlu gelişmeler var. Burada yerel yönetimlere büyük görevler düşüyor. Çok iyi yönde de gelişmeler var, bunu da görmezlikten gelemeyiz. Ama bu sosyal bir süreç. Vatandaş, kendi sağlığına dikkat ettiği gibi hayvanlarının sağlığına da dikkat etmelidir" diye konuştu.

Koçak, kurban alacak vatandaşların pazara gelen hayvanların sağlıklı sevk edilip edilmediklerinden emin olmaları gerektiğini de kaydetti.

Adana İl Tarım Müdürü Abdullah Keskin de hayvancılığın tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de sosyal, ekonomik ve beslenme açılarından son derece önem taşıyan vazgeçilmez bir sektör olduğuna işaret ederken, kırsalda da işsizliğin önlenmesinde önemli faktör olduğunu belirtti. Hayvansal kalkınmada veteriner hekimlerin hayati rol oynadığına dikkat çeken Keskin, buna rağmen devlet yapısında veterinerlerin halen hakettiği yerde olmadığını ifade etti.

Keskin, Adana'da 141 bin büyükbaş, 427 bin küçükbaş hayvan bulunduğunu, 2005 yılı ilkbahar döneminde 124 bin 961 adet, sonbahar döneminde de 118 bin 76 adet büyükbaş hayvanın aşılandığını, 84 bin 500 hayvana kulak küpesi takılarak kayıt altına alındığını, 5 bin 915 kedi ve köpeğe kuduz aşısı yapıldığını da sözlerine ekledi.


Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Haluk Aşkaroğlu da Türkiye'de şap hastalığına yönelik aşılama kampanyasında ortalama yüzde 64'lük başarı sağlandığını ifade ederken, özellikle köylerde aşı yaptırılmayan ya da genç hayvanlarda ortaya çıkan hastalığın başarı oranını düşürdüğünü söyledi.

.
Yayın Tarihi : 12 Aralık 2005 Pazartesi 15:40:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?