5
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Adana’da tarım işçilerine sağlık taraması

Adana’da tarım işçilerine sağlık taraması

Adana Sağlık Müdürü Dr. Serdar Mercan, 5 gezici sağlık servisiyle 1 ayda, bölgede 4 bin 950 göçer tarım işçisi ve ailelerini sağlık taramasından geçirdiklerini bildirdi.
Mercan, gezici sağlık servisleriyle birlikte, Karataş İlçesi'ne bağlı Karagöçer Köyü yakınlarında kurulu, 580 göçer tarım işçisi ve ailesinin yaşadığı çadır yerleşim yerindeki taramalara katıldı.
İl Özel İdaresi'nin desteğiyle bölgedeki işçilere sağlık hizmeti hizmeti sunduklarını ifade eden Mercan, ''Geçen yıl nüfus tespit çalışmaları yaptık ve 11 bin 230 kişiyi sağlık taramasından geçirdik. Bu yıl ise 1 ay önce başladığımız çalışmalarda, 5 gezici sağlık servisimizle 4 bin 950 kişiyi sağlık taramasından geçirdik'' dedi.
Taramalarda, bebek ve çocuk sayısının da tespit edildiğini ve bunların aşılandığını kaydeden Mercan, şunları söyledi:
''Öncelikle çocukların difteri-boğmaca-tetanos, hepatit B ve kızamık gibi aşılarını yaptık. Daha sonra anneleri çocuk bakımı ve doğum kontrol yöntemleri konularında eğitip, isteyenlere kondom ve doğum kontrol hapı temin ettik. Ayrıca hekimimiz hasta olanlara ya da kronik hastalığı bulunanlara danışmanlık ve yönlendirme hizmeti veriyor. Araçlarımız tam donanımlı. Özellikle kadınlara yönelik olarak muayene imkanları var. Aşıların bozulmayacağı şekilde soğuk zinciri de mevcut. Uygun yaşam şartları olmadığı için genellikle hijyenle ilgili hastalıklarla karşılaşıyoruz.''
Mercan, taramalar sırasında yaşanan en büyük probleminin dil ve iletişim olduğunu ifade ederek, ''Bir dönem menfi propaganda yapılmış ve aşının kısırlık yaptığı söylentisi yayılmıştı. Böyle bir durumda o yörenin ileri gelenleriyle konuşulup ikna ediliyor. Daha sonra da aileler ikna ediliyor. Artık aşı yaptırmama ya da muayene olmama gibi durumlarla çok az karşılaşıyoruz. Karşılaştıklarımızı da mutlaka konuşarak ikna ediyoruz'' dedi.
Şanlıurfa'nın Siverek İlçesi'nden 5 ay önce Adana'ya gelen, 5 çocuk babası Sinan Serateş de sağlık taramasından çok memnun olduklarını belirterek, yetkililere teşekkür etti.
Daha sonra ekipler çadırları dolaşarak, daha önce muayene edilip aşılanan ve ikinci aşıları yapılması gereken çocukları aşıladılar.
Yayın Tarihi : 10 Temmuz 2005 Pazar 17:20:51
Güncelleme :25 Nisan 2006 Salı 12:38:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?