5
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

ATO vakıf üniversitesi kuruyor

Adana Ticaret Odası'nın (ATO), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, İstanbul Ticaret Odası ve İzmir Ticaret Odası'nın ardından başlattığı Vakıf Üniversitesi kurulması çalışmalarında önemli adımlar atıldı. Adana Ticaret Odası Meclisi, Oda bünyesinde bir Vakıf Üniversitesi kurulması gerektiği görüşünde birleşti.

Adana Ticaret Odası Meclisi, bölgenin yüksek öğretim alanında ihtiyaç duyduğu gereksinimi karşılayacak bir üniversitenin nasıl kurulacağına ilişkin görüş alışverişinde bulunmak üzere, YÖK eski üyesi Prof. Dr. İhsan Sezal, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Kurucu Üyesi ve TOBB Eğitim Vakfı Başkanı Dr. Öner Kabasakal, DPT Uzmanı Sercan Altınsoy'un yanı sıra Ç.Ü. İ.İ.B.F Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Fazıl Özsoylu, Doç. Dr. Azmi Yalçın, Ç.Ü. Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nejat Erk'in Başkanlığındaki "Tartışma Grubu" ile birlikte Mersin'in Silifke İlçesi'ne bağlı Taşucu Beldesi'nde bir araya geldi.

2 günlük Arama Konferansı'nın açılışında konuşan ATO Meclis Başkanı Behiç Pakyürek, gerek dünya, gerekse ülkemizdeki gelişmiş il göstergelerinde, üniversitelerin çok önemli bir yere sahip olduğunu, yıllarca Çukurova Üniversitesi ile yüksek öğretim ve yetişmiş bilimadamı boşluğunu gidermeye çalışan Adana'nın, geçtiğimiz yıllarda yakın komşumuz İçel il sınırları içerisinde bulunan Çağ Üniversitesi'nin de devreye girmiş olmasına karşın bu alanda tıkanma noktasına geldiğini söyledi.

Adana Ticaret Odası Meclisi olarak, gençlerin yüksek öğrenim konusundaki şansını artırmak, kentin gelişimine katkı sağlamak amacıyla vakıf üniversitesi oluşturulması konusunda girişimlerde bulunma kararı aldıklarını hatırlatan Pakyürek, "Adana, ekonomisinin yanı sıra eğitim, sosyal ve kültürel alanlardaki sorunlarına çözüm üretmeyi amaçlayan Odamız, bu kez üniversite oluşumu gibi yüksek öğretim hizmeti alanında bir ilke hazırlanmakta, bölgemizde bir vakıf üniversitesi kurulması yönündeki çalışmalarını ilk kez bu toplantımızda ciddi olarak masaya yatırmaktadır. Bu çalışma ATO'nun, eğitim ve bilimin çağımızdaki önemini kavradığına yönelik çok önemli bir adımdır" dedi.

Ülkelerdeki eğitim düzeyindeki artışın, gelir eşitsizliğini azalttığına dikkat çeken ATO Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Baş da şu görüşleri dile getirdi:

"Eğitimin bu yadsınamaz önemi, uzun yıllar boyu yapılan araştırmalarla kanıtlanmış olan işgücünün verimliliğini yükseltmedeki etkisinden kaynaklanmaktadır. Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de yükseköğretim talebi giderek artmaktadır. 2005 yılı itibariyle üniversite seçme sınavına giren her 100 öğrenciden 77'sinin açıkta kaldığı düşünüldüğünde bu yığılmanın 2011 yılında 2.5 milyon, 2023 yılında ise 6 milyon gence ulaşacağı tahmin edilmektedir. İstanbul'da 11, Ankara'da 5, İzmir'de şimdilik 2 vakıf üniversitesi bulunmaktadır. Adana'da da en azından bir tane gerçekten bilim yapan, gerçekten çok kaliteli eleman yetiştiren bir üniversiteye acilen gerek duyulmaktadır. Bu ihtiyacın giderilmesi şarttır. ATO Vakıf Üniversitesi, Odamızın çalışmalarını taçlandıracak nitelikte bir girişimdir. Bunu elbirliğiyle başaracak güçteyiz."

HEDEF MARKA ÜNİVERSİTE

YÖK eski üyesi Prof. Dr. İhsan Sezal, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Kurucu Üyesi ve TOBB Eğitim Vakfı Başkanı Dr. Öner Kabasakal, DPT Uzmanı Sercan Altınsoy da konuşmalarında, Adana'nın gelişen dünyaya ayak uydurmaya çalıştığını görmenin mutluluğu içinde olduklarını ifade etti.

2 gün boyunca, uzmanların yanı sıra ATO Meclis üyelerinin görüşleri alınarak oluşturulan ATO Üniversitesi taslağında, "Üniversite sanayi işbirliğine önem veren, "Dünyadaki gelişmeleri takip ederek bölgemizin ve ülkemizin sorunlarına uyarlayıp çözüm üreten", "Toplumun gereksinimlerine duyarlı", "Vizyonu uluslararası boyut kazanan", "Konusunda Uluslararası boyutta ihtisas eğitim veren", "Kurumsallaşmayı ve kurumlaşmayı öğreten", "Başarılı işadamı yetiştiren", "Çevre ve sanayileşmeyi bütünleştiren", "Değişimci", "Modern eğitim teknikleri uygulanan", "Dünya üniversiteleri arasında ilk 500 içinde yer alan", "Kurumsal kültürünü sağlamış", "Sosyal ekonomik ve işsizlik koşullarını irdeleyen" ve dünya çapında "Marka" olan bir üniversite kurulmasının gerektiği görüşünde birleşildi.
Arama Konferansı'nı yöneten Çukurova Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nejat Erk, 2 günlük çalışma sonucunda ideal bir üniversite profili elde edildiğini belirterek şu açıklamayı yaptı:

"Arama Konferansı niteliğindeki bu yoğun çalışmada, katılımcılar öncelikle geçmiş, bugün ve geleceğe ilişkin temel eğitimlere odaklanmıştır. Üç yüze yakın eğilim arasından üzerinde uzlaşı sağlanan 10 tanesi, kurulacak üniversiteye ilişkin değerler ile birlikte oluşturulan vizyon, bundan sonraki akademik, fiziki altyapı ve yönetsel yapılanmanın temel felsefesini ortaya koymaktadır. Konferansta, bugüne kadar oluşturulan geleneksel üniversite yapılanmalarının dışında bir anlayış ışığında hareket edileceği ortaya konulmuştur. Özellikle eğitim alanında olağanüstü özverisiyle Adana'da çok sayıda kapsamlı eğitim projesine imza atmış olan Adana Ticaret Odası, kurulacak üniversiteyle de geleceği ve Türk gençliğini kucaklayan saygın bir kurum yaratılacağına ilişkin tam güven vermiştir. Daha sonra bir iş planı ile desteklenecek olan üniversite projesi, sırasıyla Yüksek Öğretim Kurumu, Milli Eğitim Bakanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı ve TBMM'nin onayı ile hükmi şahsiyet kazanacaktır. Sonuç olarak, Adana Ticaret Odası Meclisi, ortaya koyduğu ortak akılla çok önemli bir projenin başlaması yönünde müthiş bir karara imza atılmıştır."

.
Yayın Tarihi : 13 Aralık 2005 Salı 14:25:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?