29
Nisan
2024
Pazertesi
YAŞAM

Binlerce balık telef oldu

Adana'da Seyhan Nehri'nin su seviyesinin düşmesi sonucu oksijensiz kalan binlerce balık telef olarak su yüzüne çıktı.

Seyhan Nehri'nin şehir merkezinden itibaren başlayıp denize döküldüğü bölgeye kadar olan bölümünde balık ölümleri bir haftadır sürüyor. İrili ufaklı çok sayıda balık, oksijen azlığı nedeniyle telef olarak su yüzeyine çıktı.
Adana'da 40 yıldır balıkçılık yapan ve Seyhan Nehri'nde de balık avlayan 50 yaşındaki balıkçı Musa Oğuz, böyle toplu balık ölümlerini ilk defa gördüğünü belirterek, "3 ay önce burada çok güzel sazan ve gelebicin cinsi balıklar tuttum. Ancak 1 hafta önce geldiğimde şok oldum. Binlerce balık ölmüştü. Ben hayatımda böyle balık ölümü görmedim. Seyhan Nehri'nin denize döküldüğü yere kadar balık ölümleri var. Suyun içinde de çok sayıda ölü balık var. Onlar da şişip su yüzüne çıkmaya başlar" dedi.

Balıkların, regülatör köprüdeki kapakların kapatılması nedeniyle oksijensiz kalarak öldüğünü öne süren Oğuz, "Nehre su verilmediği için balıklar oksijensiz kalıyor. Yeni su gelmediği için nehir aşırı derecede kirleniyor. Bu nedenle balıklar hem kirli hem de oksijensiz suda yaşayamıyor. Ben bir balıkçı olarak bu duruma çok üzülüyorum. Balık avlıyorum ama balıkların böyle ölmesine yüreğim yanıyor" diye konuştu. 36 yaşındaki balıkçı Esef Kılıç ise balıkların göz göre göre ölmesi nedeniyle vicdan azabı çektiğini belirterek, "Seyhan Nehri'nde resmen bir balık katliamı yaşanıyor. Bu katliama birisinin dur demesi lazım. Bu balıkların ölmesinin tek sebebi oksijensiz kalmaları. Nehre su verilmezse bir tek balık kalmayacak" ifadelerini kullandı.

 

iha
Yayın Tarihi : 28 Aralık 2007 Cuma 10:34:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?