5
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Çevre için iyi haber

Adana Orman Bölge Müdürü Seyfettin Yılmaz, son yıllarda alternatif enerji kaynaklarının artması ve oduna olan talebin azalmasıyla daha fazla oksijen üretip, daha fazla karbonmonoksit emisyonu tutmak için baltalık meşe ormanlarını büyümeye bırakıp koruluk çalışmalarına başladıklarını söyledi.
Yılmaz, yaptığı açıklamada, günümüzde ormanlardan beklentilerin değiştiğini bu nedenle Adana Orman Bölge Müdürlüğü'nde bölge ormancılığını ekonomik ve sosyal gelişmeler kapsamında, odun hammaddesi üretiminden kurtarıp, çok işlevselliğe doğru yönlendirerek, bölge ormancılığını sadece ağaç yönetiminden kurtarıp, ormanları bir ekosistem olarak algılayarak daha doğal ve daha sosyal bir yönetim anlayışı hakim kılmaya çalıştıklarını söyledi.
Geçmişte ormanların sadece odun hammaddesi olarak görülüp, ormancılık faaliyetlerinin buna göre uygulamaya konulduğuna işaret eden Yılmaz, günümüzde orman ekosisteminin ürettiği oksijen kaynağı (CO2 emisyonu), su ve toprak korumayla iklimi düzenleme işlemleri göz önünde tutularak orman işletmeciliğinin ekonomik boyutuna, ekolojik bir boyutu da ilave edilerek ormanlardan çok yönlü faydalanmanın örneklerini uygulamaya koyduklarını anlattı.
Adana Orman Bölge Müdürlüğü'nde geçmiş yıllarda odun hammaddesi ihtiyacını karşılamak için özellikle meşe ormanlarının baltalık ve enerji ormanı olarak işletildiğini ve o yıllarda odun ihtiyacının büyük bir bölümünün de karşılandığına dikkat çeken Yılmaz, ancak günümüzde alternatif enerji kaynaklarının ortaya çıkmasıyla oduna olan talebin de azaldığını kaydetti.
Adana Orman Bölge Müdürlüğü olarak, daha fazla CO2 emisyonu tutmak, su ve toprak dengesini daha iyi muhafaza etmek için daha önce baltalık olarak işletilen 10 bin 553 hektarlık meşe ormanlarını büyümeye bırakarak, koruluk çalışmalarına Osmaniye'de start verdiklerini söyleyen Yılmaz, şöyle devam etti:
"İlk çalışmalar Osmaniye'nin Bahçe İlçesi Savranlı Köyü civarında bulunan yaklaşık 200 hektarda başlatıldı. Daha sonra bu çalışmalar tüm bölge müdürlüğüne bağlı özellikle meşe baltalıklarının yoğun olduğu Saimbeyli, Kadirli, Tufanbeyli İlçeleri ile Niğde ve Kayseri'nin de içerisinde olacağı birçok ormanlık alanda bu çalışmalara devam edilecektir. Ayrıca bu çalışmalar sadece meşe baltalık sahalarda sınırlı kalmayıp, bölge müdürlüğü bünyesinde 136 bin 279 hektarlık bozuk meşe baltalıklarının imar edilerek koruluk çalışmalarının planlamaları da yapılacaktır. Bu şekilde bozuk orman alanlarında yılda hektarda 3,9 ton CO2 tutulmasına karşılık, koruya geçirilmelerinde hektarda 52 ton CO2'nın tutulması hesaplanırken, yalnız 146 bin hektar alanda 569 bin ton CO2 yerine, 7,6 milyon ton C02 tutulacaktır. Böylece Adana Orman Bölge Müdürlüğü'nde sadece bir anlayış değişikliğiyle sera etkisinin azaltılması ve küresel ısınmayla mücadele başlatılmış olacak."
.
Yayın Tarihi : 17 Kasım 2005 Perşembe 17:13:02
Güncelleme :17 Kasım 2005 Perşembe 17:40:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?