5
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Cinsel yaşamı yiyecekler belirliyor

Mutlu bir cinsel yaşam için dengeli beslenmenin çok önemli olduğunu vurgulayan uzmanlar, yağ ve karbonhidratların ağırlık kazandığı beslenme tarzlarının hem yaşamsal, hem de cinsel sağlık açısından riskli olduğunu belirtiyor.

Cinsel sağlık ve uzun yıllar mutlu bir cinsel yaşam için dengeli beslenmenin çok önemli olduğuna dikkat çeken uzmanlar, vücutta ortaya çıkan oksidan maddelerinin, yaşlanma başta olmak üzere kanserlere kadar birçok olumsuzluğa yol açtığını ve antioksidan etkisi yapan A, C, E vitaminleri ile selenyumun her gün yeteri kadar alınması gerektiğini kaydediyor.

Uzmanlara göre; sigara, alkol, dikkatsiz ilaç tüketimi de cinsel sağlık açısından olumsuzluklara neden oluyor. Doğum kontrol hapları ile enjeksiyonların mutlaka doktor kontrolünde kullanılması, şeker hastalarının rejimlerine ve doktorlarının tavsiyelerine dikkatle uyması gerekiyor. Bu hastalarda görülen damarsal ve sinirsel yapılardaki bozulmalar, cinselliği de olumsuz etkiliyor.

Sağlıklı bir cinsel yaşam için günlük egzersizler ve dengeli beslenmenin şart olduğunu savunan uzmanlar, bol bol buharda pişmiş ya da haşlanmış taze sebze yemeyi öneriyor. Uzmanlar meyvelerin, taşıdıkları doğal şekerler ile içerdikleri bol mineral ve vitaminlerle vazgeçilmez yiyecekler olduğunu dile getirerek sağlıklı cinsel yaşam için şu tavsiyelerde bulunuyor:

- Protein içeren besinlerden balık, hindi ve tavuk tercih edilmeli, kırmızı etten mümkün olduğunca kaçınılmalı.

- Yağlar günlük kalori gereksinimimizin yüzde 30 kadarını sağlamalıdır. Omega-3 yağ asitleri, eğer derin deniz balıkları yenmiyorsa o zaman beslenme katkıları ile alınmalıdır. Tere yağı ve kuyruk yağı gibi katı hayvansal yağlardan uzak durulmalıdır.

- Cinsel yaşam için en önemli maddelerin başında su gelmektedir. Bol bol su içmek cinsel yaşam için çok olumlu etkiler sağlar. Doğal ve bol mineral içeren suların içilmesi önerilmektedir. Magnezyum önemli bir mineraldir ve sulara acılık verir.

- Sağlıklı bir cinsel yaşamda dikkat edilmesi gereken noktalardan birisi de cinsel aktivite sonrası ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınılmasıdır. Kanda bulunan ve enerji veren maddelerin cinsel aktivitede kullanılması birden açlık duygusu verir. Bu duygu frenlenmeli ve hafif besinlerle atlatılmalı, kaybedilen suyun mutlaka yerine konmasına dikkat edilmelidir.

.
Yayın Tarihi : 11 Aralık 2005 Pazar 13:50:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?