5
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

DİE gerçeği yansıtmıyor

Adana Sanayi Odası (ASO) Başkanı Ümit Özgümüş, imalat sanayiinde faaliyet gösteren bin 43 firmayla kapasite kullanımı anketi düzenlediklerini, Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) verilerinin yaptıkları anket sonuçlarıyla çeliştiğini söyledi.

Özgümüş, ASO Sakıp Sabancı Toplantı Salonu'nda düzenlediği toplantıyla anket sonuçlarını açıklarken, DİE'nin açıkladığı yüzde 81-85 arası olan kapasite kullanım oranının yüzde 58.5 olduğunu ifade etti. Özgümüş, anketin sanayicilerin bizzat ziyaret edilerek gerçekleştirildiğini belirterek, "Sanayiinin tomografisini çektik. Aldığımız sonuçlar daha önce söylediklerimizi yine doğruladı. Bin 43 firmayla yapılan ankette, 78 firmada üretimin durduğunu, 10 firmanın ise üretime yeniden başladığını gördük. Üretime devam etmeyen 78 firmanın yüzde 38.5'i finansman, yüzde 16.5'i talep yetersizliği, yüzde 15,4'ü de mevsimlik çalıştıkları için üretimlerini durduklarını söyledi. 1997'den itibaren kapanan firma sayısının giderek artıyor. Bu firmaların yüzde 64,1'inin üretime ne zaman başlayacağı belli değil" diye konuştu.

Faaliyetteki firmaların kapasite kullanım oranlarının ise yüzde 58.5 olduğuna da dikkat çeken Özgümüş, şunları söyledi:

"DİE kapasite kullanımının yüzde 81-85 arası olduğunu söylüyor. Ancak yaptığımız anketlerde bunun doğru olmadığı ortaya çıktı. DİE'ye anketin hangi illerde kaç firma tarafından yapıldığını sorduğumuz halde, 'yasalar müsait değil' diyerek yanıt vermekten kaçıyorlar. Gerçeği dile getirmeyen kişiler AK Parti Hükümeti'yle aralarının bozulmasını istemediği ya da karizmalarının bozulmaması için bu şekilde davranıyor. Bizim anketimize katılan firmaların yüzde 17.39'u iç talep yetersizliği, yüzde 11.9'u yerli mallarda hammadde yetersizliği, yüzde 10.32'si de finans sorunu nedeniyle tam kapasiteyle çalışamadıklarını beyan ettiler. Bu arada, yılın üçüncü çeyreğinde ihracat yapamayan firmaların oranı yüzde 78.52 iken 842 firmanın yüzde 38'i üretim miktarının artmadığını, yüzde 30.4'ü de azaldığı yönünde görüş sundu."

Ankette dikkat çeken bir diğer konu ise firmaların yurt içi satışları olduğunu vurgulayan Özgümüş, "Firmaların yüzde 36.7'si satışlarının değişmediğini, yüzde 33.37'si azaldığını belirtirken, girdi maliyetlerinin arttığını, buna karşınrda satış fiyatlarının düştüğünü kaydettiler. Sonuç olarak sanayideki yatay gidiş sürüyor. Bu sonuçlar sadece Adana'nın değil Türk sanayisinin durumunu ortaya koyuyor. Sanayi Odaları ile Organize Sanayi Bölgeleri ile sürekli görüşüyoruz. Oralarda da durum bundan farklı değil" açıklamasında bulundu.

.
Yayın Tarihi : 13 Aralık 2005 Salı 16:52:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?