5
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

İlaç kullanımına dikkat

Adana İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Çağlar Çatak, ülkemizde büyük oranlarda ilaç israfı olduğunu, evlerde kullanılmayan ilaçların da önemli bir sorun oluşturduğunu ifade etti.

Çatak, vatandaşlardan reçetesiz ilaç kullanmamalarını isteyerek, "İlaç kullanımına dikkat edin" dedi.

Çatak, yaptığı açıklamada, vatandaşları eczanelerden ilaç alımı ve kullanımı konusunda uyardı. "Ülkemizde büyük oranda ilaç israfı olduğu bilinmektedir. İlaçların büyük bölümüne fiilen reçetesiz ulaşılabiliyor" diyen Çatak, hekime görünmeden ve reçete olmadan ilaç kullanmamalarını, sağlık karnelerinin de 2. şahıslar tarafından kullanımına izin verilmemesini istedi.

İlaçları çocuklardan uzak tutmalarını, kutu ve prospektüs üzerindeki uyarıları okumalarını, son kullanım tarihine bakmalarını da isteyen Çatak, ilaç kullanımıyla ilgili önerilerini şöyle sıraladı:

"Akılcı ilaç kullanımı; bir hastalığın önlenmesi, kontrol altına alınması veya tedavi edilmesi için doğru ilaçların, uygun nedenlerle, gerektiği zamanlarda, uygun hastalara, gerektiği miktarda ve uygun fiyatla ulaştırılmasıdır.

Ülkemizde büyük oranlarda ilaç israfı olduğu bilinmektedir. Evlerde kullanılmayan ilaçlar da bir diğer önemli sorundur. Bu şekilde hemen hemen her ev, fazla yazdırılıp alındığı için kullanılamadan miadı dolan ilaçlarla doludur.

Türkiye'de ilaçların büyük bir bölümüne fiilen reçetesiz, eczaneden doğrudan satın alma yoluyla ulaşmak mümkündür. Bu da kaçınılmaz olarak ilaçların sağlık harcamaları içindeki payında önemli bir etken olarak karşımıza çıkmaktadır. İlaç kullanımı konusunda en büyük yanılgılardan birisi antibiyotik hususunda yaşanmaktadır. Boğazı ağrıyan bir hasta eczaneden reçetesiz olarak hemen bir antibiyotik alabilmektedir. Hastaların çoğu antibiyotiği ateş düşürücü sanarak kendi kendine dahi ateşlendiğinde antibiyotik almaktan çekinmemektedir. Antibiyotiğin etkili olabilmesi için belirli bir süre kullanılması gerekmektedir. Oysa hastaların çoğu semptomlar geçince ilaçlarını bırakmaktadırlar.

Genel olarak ilaçta reçeteleme ve kullanım hatalarının bir getirisi olarak hastalarda gelişen iki farklı tepki mevcuttur. Buna göre hasta ya ilaçlara körü körüne inanıp hiç sorgulamadan her ilacı almakta ya da son derece ihtiyatlı davranıp hekim tavsiye ettiği halde ilaç kullanmamaktadır. En sağlıklı yaklaşım ise kuşkucu bir tüketici olmaya devam etmenin yanı sıra tedavi hakkındaki gerçekleri hekimle konuşarak öğrenmek, yan etkiler konusunda bilgilenerek gerektiğinde hekimle yeniden diyaloga girmektir."

Kutu ve prospektüs üzerindeki uyarıların mutlaka okunmasını isteyen Çatak, ilaç kullanımında da şu önerilerde bulundu:

"Alerjik olduğunuz bir madde varsa, ilacın "içindekiler" kısmına bakın ya da eczacınıza danışın. İlacın son kullanım tarihine bakın. İlacı almaya başladığınızda ne kadar kullanacağınızı sorduğunuz kadar ne kadar süre ile kullanacağınızı da sorun. Dozları kaçırmayın. İlacı kullanırken hangi içecekleri ve yiyecekleri almamanız gerektiğini iyi bilin. Size iyi gelen bir ilaç komşunuza iyi gelmeyebilir. İlaçları asla paylaşmayın. Evinizde ilaçları düzenli bir şekilde tutun. Kutuları birbirine karıştırmayın. Karanlıkta ilaç vermeyin ya da kullanmayın. Hangi tür ilaçları kullandığınızı iyi bilin ve kaydedin. İlaçları banyoda saklamayın. Nemli ortam ilaçları bozabilir. İlacı kullandıktan sonra herhangi bir yan etki görürseniz hemen doktorunuzu arayın ve durumu bildirin. İlaçlarınızı mutlaka çocuklarınızın erişemeyeceği yerlerde saklayın. Tüm vatandaşlarımızın; mevcut kanunlar çerçevesinde karnelerini ikinci şahıslara hiçbir surette kullandırmadan, sadece sağlık şikayetleri için hekim gözetiminde alacakları ilaçlar için kullanmaları ve ilaç kullanımında yukarıda sıralanan maddelere son derece dikkat etmeleri gerekmektedir."

.
Yayın Tarihi : 23 Aralık 2005 Cuma 17:22:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?