5
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

İnternet okumayı engelliyor

Bağımsız Eğitimciler Sendikası AR-GE kurulu eğitim uzmanları tarafından hazırlanan "5. Eğitim Bileşenleri Araştırma Raporu"na göre, internet ve televizyon kitap okumayı engelliyor.

Ekonomik sıkıntıların ve kitapların pahalı olmasının, kitap okuma alışkanlığını azaltan unsurlar arasında yer aldığı araştırma raporuna göre, 400 kütüphaneye karşılık 400 bin kahvehanenin bulunduğu Türkiye'de, kitap okuma alışkanlığını, özellikle televizyon ve internet azaltıyor.

Birleşmiş Milletler tarafından yapılan araştırmada, Türkiye'nin kitap okuma sıralamasında 173 ülke arasında 86. sırada yer aldığı, Türkiye'de 12 bin 89 kişiye bir kitap düşmesine rağmen, Japonya'da 25 kişiye bir kitap, Fransa'da 7 kişiye bir kitap düştüğü hatırlatılan raporda, Türkiye'de kitap okuyan nüfusun günden güne azaldığına dikkat çekildi. 1965 yılına göre, üniversite bitirenlerin sayısının 14 kat artmasına rağmen kitap okuma alışkanlığının yüzde 10 daha düştüğü vurgulanan raporda, "Evde anne ve babasını kitap, gazete okurken gören çocuğun kitap okuma alışkanlığı kazanması daha kolay oluyor. Evde kitaplığın olması, hatta çocuğun kendi kitaplığının olması, çocukta kitap okuma alışkanlığını sağlamakta büyük önem taşıyor" denildi.

Raporda, kitap okuma alışkanlığının artması için anne babalara şu önerilerde bulunuldu:
"İlk yaşlardan itibaren anne babalar çocuklarına resimli öyküler okuyarak, okuma alışkanlığı kazandırmaya çalışmalıdır. Çocuğun okumaya olan ilgisini kamçılamak için en uygun dönem ise ilköğretim çağıdır. Bu yüzden, anne babalar ilköğretim 1 ve 2. sınıf çocukları için, metni uzun olmayan kitaplar, doğa, hayvan ve diğer çocukların da içinde yer aldığı bol resimli kısa öyküler, 2 ve 3. sınıf öğrencileri için tabiat veya insan hayatı gezi, serüven, coğrafya, ilk çağlara ait öyküler, okuma alışkanlığı konusunda etkili olabilir. 3 ve 4. sınıf öğrencileri için, cinsiyet farklılaşması ortaya çıkmaya başladığı için, sözcüklerin yer aldığı öyküler, giriş, gelişme, sonuç bölümlerini içeren öyküler daha uygundur. 4 ve 5. sınıf erkek öğrencileri için, bilim ve buluşlara, kız öğrencileri için, okul ve aile hayatını içeren konuların yanında, duygusal temaların yer aldığı öykü kitapları almak daha sağlıklı bir seçim olur."

.
Yayın Tarihi : 11 Aralık 2005 Pazar 15:32:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?